В публикацията се разкрива, че България е доставяла оръжия и

...
В публикацията се разкрива, че България е доставяла оръжия и
Коментари Харесай

Журналистът на ”Ди Велт”: Официалното потвърждение е, че между Петков и Зеленски е имало споразумение

В обявата се разкрива, че България е доставяла оръжия и гориво косвено на Украйна още при започване на войната.

 

Германският публицист Филип Шлюк е бил в България още през 2020 година, с цел да отразява митингите тогава. Шлюк е правил изявление с Кирил Петков още предходната година и е разгласил голям брой разбори за страната ни. В началото на тази година той още веднъж беседва с някогашния министър председател Петков и въз основата на този диалог стартира следствието.

 

След диалога с някогашния министър председател Петков за доставките на оръжия за Украйна, журналистът схваща, че страната ни е направила повече за Украйна от известното досега. Авторът преглежда някои основни събития от предходната година, само че разкрива елементи неизвестни  досега. Със събраната информация изданието пресмята, че България покрива към една трета от потребностите от муниции на Украйна, а сред април и август обезпечава и 40% от дизела за армията, който е доста нужен в този интервал.

 

„ Имаше диря и евентуално се е знаело и в България, че в страната се създава за Украйна. От моя позиция и евентуално това е липсвало и в българските медии е, формалното удостоверение, че износът е бил утвърден косвено. Официалното удостоверение е, че сред Петков и Зеленски е имало съглашение “, сподели Филип Шлюк.

 

Официално удостоверение създателят получава и от украинска страна. В публикацията е представен външният министър Дмитро Кулеба. Разкриват се и повече елементи за визитата му през май в София.

 

„ Тогава тематиката за доставка на оръжия публично не беше повдигната, само че зад затворените порти е имало съответни диалози, по какъв начин руски боеприпаси от българските ресурси ще могат да бъдат доставени на Украйна. Това, което за мен беше напълно ново е, че е имало огромни доставки на дизел косвено за Украйна “, описа Шлюк.

В публикацията ясно е разказано, че директна помощ от София за Киев не е имало. Но имало позволение за износ със страни медиатори. Шлюк разкрива и за какво е озаглавил публикацията си „ Страната, която скрито избави Украйна “.

 

„ През месеците април и май Украйна разполага с доста малко боеприпаси. Имаше малко публични доставки на оръжие, след това Украйна получи западни отбранителни системи и е липсвало гориво - знам го от кореспонденти в Украйна по това време. В този смисъл Украйна беше подвластна от това дали ще получи боеприпаси от България, както и дали ще бъде доставено гориво. За това стигаме до заключението, че в решителните месеци България до някаква степен е избавила Украйна “, изясни той.

 

В същия материал Филип Шлюк разкрива още, че Кирил Петков и Асен Василев са играли значима роля в процеса за налагане първите стопански наказания на Русия.

От свои самостоятелни източници в Брюксел журналистът разкрива, че още на първия Европейски съвет след нападението на Русия над Украйна, Кирил Петков приказва с разнообразни европейски водач и застава зад позицията, че не би трябвало да се губи време, тъй като Украйна и президентът Зеленски са в заплаха.

 

Петков дава и някои съответни оферти, които по-късно, по информация на „ Ди Велт “, се трансформират в наказания. Според изданието във вътрешните кръгове на Брюксел глобите са наречени „ българско предложение “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР