В професията си той сглобява света през различни истории. Не

...
В професията си той сглобява света през различни истории. Не
Коментари Харесай

Алексей Лазаров и вестник Капитал, които не оставят честните хора сами

В специалността си той сглобява света през разнообразни истории. Не прави даже и дребни взаимни отстъпки. И е " сдържан оптимист " за пътя на България през идващите 30 години. Алексей Петров е основният редактор на изданието " Капитал ", което навърши 30 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

" Прогнози, които се сбъдват " - това е мотото на изданието за стопански и бизнес вести и разбори " Капитал " . То се появява през 1993 година и оцелява в продължение на три десетилетия.

Сред събитията, с които изданието отбелязва своята годишнина, изключително впечатляваща е изложбата. Тя в действителност показва историята на България (и не само) от последните 30 години през кориците на вестника.

Една от тези корици - от юли 1999 година , е отдадена на сегашния основен редактор Алексей Лазаров . Тогава той е публицист в " Капитал " и е пребит от трима маскирани непознати поради работата си.

Нито нападателите, нито поръчителите са разкрити. Лазаров обаче вижда като сполучлив резултата поради метода, по който хората реагират на случилото се.

" Реакцията беше толкоз мощна, че доста дълго време по-късно подобен случай не се повтори ", споделя той пред Свободна Европа.

В днешно време натискът върху публицисти и медии е от различен тип - или финансов, или посредством така наречен каузи " плесници " (SLAPP), ориентирани против медийната независимост.

" Тогава беше време, в което се тестваха доста граници. Тогава престъпността беше брутална във физическия смисъл на думата ", споделя Лазаров за годините в зората на демокрацията.

Той самият е наблюдавал онлайн основаването на българските самостоятелни свободни медии, " а през последните 10 години - значително - и техния крах ".

Това обаче не се отнася за " Капитал ". За 30 години изданието трансформира формата и метода си на описване на истории, само че не и полезностите си.
" Капитал " дава вяра на хората, които считат, че напредъкът е вероятен по почтен и честен метод.Алексей Лазаров
" Капитал " дава вяра на хората, които считат, че напредъкът е вероятен по почтен и честен метод. Такива хора има и подобен напредък също има ", споделя Алексей Лазаров.

По думите му в България доминират хората, съгласно които се съумява посредством обири и неистини. Затова тези, които имат вяра, че би трябвало да съумяват въз основата на своите качества, постоянно се усещат самотни.

" Показваме им хубавите образци и оказваме помощ на тези хора да имат повече вяра, че вървят в вярната посока ", прибавя Лазаров.

Какво може да опише един 30-годишен списък от фотоси, вести и истории? Отговорът на основния редактор е: борбата.

" Битката България да стане по-нормално място ". По думите му тази борба стъпва върху споделени правила и полезности и в действителност не е невъзможна.

Лазаров прибавя, че тази борба въпреки всичко се оказва " не толкоз сполучлива, колкото чакахме преди 30 години ". Какъв ще бъде светът през идващите 30, значително зависи от нас.

" Ако работим за това България да бъде по-свободна, стопанската система да бъде по-богата, нещата да се случват по ясни правила, всичко ще бъде наред ", споделя Лазаров.

Но той чертае и различен вероятен сюжет - да продължи " междинното положение сред полумафиотска и естествена страна ", в което България се лута през последното десетилетие.

Според основния редактор главната причина за това е нарушаването на закона - от закона за придвижване по пътищата до корупцията по върховете в политиката.

Прогнозата на Лазаров за бъдещето на страната лежи в полето на " умерения оптимизъм " и зависи от редица условия.

Ако стартират да се съблюдават разпоредбите, нещата ще тръгнат към по-добро в кратковременен проект, а в случай че се усъвършенства образованието - и в дълготраен.

По думите на Алексей Лазаров има забележима деградация в качеството на образованието в България.

" Битките са с друг небосвод и тази с образованието е доста значима. В момента не си даваме сметка, само че от учебното заведение излизат деца, които имат огромен проблем с това да правят базови неща ", споделя той.

За образец Лазаров показва противоположната връзка, която получава като публицист от фирмите, с които поддържа връзка. Всички те - от куриерската компания до банката, имат проблем с намирането на хора. Младежите по обучение наподобяват готови, само че се оказва, че не могат да правят съществени действия, които се изискват от тях.

Лазаров е уверен, че " преди да стане по-хубаво, в случай че това е допустимо в България, първо ще стане по-лошо ".

За 30 години в журналистическата специалност той откроява като един от най-важните уроци способността да не се отстъпва от избрани правила.

" Не би трябвало да се толерират даже дребните нарушавания на закона, даже дребната корупция, даже и дребните неистини ", споделя основният редактор.

Алексей Лазаров е роден в София. Завършва математическата гимназия, а по-късно - публицистика. Женен е и има едно дете.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР