В продаваните в магазините козунаци за предстоящия Великден следващата седмица

...
В продаваните в магазините козунаци за предстоящия Великден следващата седмица
Коментари Харесай

За Великден: 11 от 16 козунака на пазара нямат грам мляко

В продаваните в магазините козунаци за идния Великден идната седмица се оказва, че има съставки от рецептата, които липсват. И тук се оказва, че постоянно ядем не тъкмо това, което купуваме и надлежно чакаме. Така, да вземем за пример, в някои от козунаците, предлагани в комерсиалната мрежа, няма грам мляко. В други пък липсват яйцата. А вместо обичайна рецепт, производителите употребяват разнообразни заместители, Е-та и други Това демонстрира проучване, извършено от " Активни консуматори, чиято цел е да проучва състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това което самите производители са дакларирали. Отделно са извършени и лабораторни проби за съществуване на оцветителя Е102 (татразин). В изследването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и " Женския пазар " в София през месец март 2018г.

" В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, само че изобилстват от Е-номера и заместители. В поредност от проби откриваме, по какъв начин обичайни артикули трагично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е позволено, е положително за нас! ", разясняват от " Активни консуматори ".

Съдържание на козунаците

Изследването удостоверява задълбочаващата се наклонност у нас качеството на продуктите да се утежнява.

Етикетиране - от 16 марки козунаци при една изцяло отсъства наложителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушаване се следи доста постоянно при предлагането на непакетирани авансово храни като приготвяните на място във веригите хлебни произведения и подготвени топли и студени храни.

Отсъстващите типичен първични материали - резултатите демонстрират, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или различен техен сурогат.

" Иновациите " - вложение на нетрадиционни първични материали - пестенето от типичен съставки води до прибавяне в козунаците на " съвременни ", индустриално създадени първични материали. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – сред 1 и 3 за всеки артикул. Това са изсъхнал глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова лой. Очевиден е стремежът да се употребяват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с добавяне на глутен и ензими.

Добавяне на софтуерни химикали (Е-номера) - нискокачествените първични материали и заместители водят до потреблението в индустриалните предписания на голям брой софтуерни добавки. Такива са разказани на етикетите на всички закупени от нас индустриални артикули. Усреднено във всяка комерсиална марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са най-вече емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да загатваме, че тази химия изцяло отсъства в домашните предписания.

Оцветителите - преди 6 години установихме вложение на жълтата багра татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 не открихме татразин. Това обаче не значи, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естествения оцветител каротин. Тази багра е по-приемлива от синтетичните бои, само че демонстрира за следващ път, че в индустриалните предписания образните и вкусовите качества на козунаците се реализират с потребление на заместители и химикали.

Изводи

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР