В продължение на много мислихме, че нашата планета е изключителна,

...
В продължение на много мислихме, че нашата планета е изключителна,
Коментари Харесай

Снимки на НАСА свидетелстват за тектонична активност на Меркурий

В продължение на доста мислихме, че нашата планета е изключителна, друга от другите. Освен че е единствената в Слънчевата система, която може да приюти живот ( най-малко доколкото знаем ), се смяташе, че е единствената, която има тектонична интензивност. Това значи, че нейните плочи към момента се движат и образуват разломи, в следствие от които се случват разнообразни явления като трусове, изригване на вулкани и образуване на планини.

Тектоничната интензивност се предизвиква от горещината. Преди милиарди години, незабавно след образуването си, планетите са били доста горещи. С времето са се охладили. В случая на Земята това изстудяване се случва посредством конвекция, при която горещите съставки постепенно се изкачват до повърхността и отделят топлота. Скалите, подложени на мощен напън и горещинасе включват в общите конвекционни потоци. Именно те ( конвекционните потоци ) карат твърдите плочи на планетата да се движат.

В проучване, оповестено в Nature Goescience, учените настояват, че фотоси направени от апарата на НАСА MESSENGER ( MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging ) на Меркурий демонстрират незабелязани до момента сходни на скали земни форми на повърхността на планетата. Тези скални линии, които наподобяват стълби, дават на учените причина да имат вяра, че Меркурий към момента е тектонично жив. Тъй като такива дребни деформации на повърхността не биха могли да устоят на непрекъснатите бомбардировки на галактическите боклуци, се счита, че те са доста млади.

През последните 18 месеца галактическият уред MESSENGER беше снижен, което му разреши да направи фотоси на планетата с доста по-висока резолюция, където тези скални линии бяха видяни. Те издават също, че външното ядро на Меркурий е към момента горещо и че планетата към момента има контракции.

Джим Грийн, шеф планетарна просвета в НАСА споделя:

Затова изследваме. От години смятахме, че тектоничната интензивност на Меркурий е в далечното минало. Вълнуващо е да разберем, че тази дребна планета – не доста по-голяма от нашата Луна – е дейна даже през днешния ден.

Това изобретение акцентира значимостта на изследването. Няма смяна във визията, че Меркурий е ненаселен, само че откритието способства в посока разбирането на другите тела в Слънчевата система.

Новото мобилно приложение на Мегавселена е налично гратис в Гугъл Play Store и Apple App Store.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР