В природозащитен парк в Меделин е открит оцелот албинос -

...
В природозащитен парк в Меделин е открит оцелот албинос -
Коментари Харесай

Откриването на оцелот албинос в Колумбия предупреждава за последствията от обезлесяването

В природозащитен парк в Меделин е открит оцелот албинос - първият, регистриран в миналото, чийто необикновен цвят учените приписват на обезлесяването на естественото му местообитание в Колумбия, съобщи организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Оцелотът е открит доскоро повече от година от поданици на Амалфи, село, ситуирано в северозападната част на страната.

Първоначално биолозите от Парка за запазване на околната среда в Меделин, където той е приютен, показват находката единствено като " извънредно необикновена ", без да разпознават типа на животното.

След месеци на генетичен разбор те удостоверяват, че това е " единственият по рода си случай на оцелот албинос, регистриран в миналото в света ", споделя шефът на институцията Хорхе Аубад.

За учения генетичната разновидност на животното алармира за тревожна действителност.

" Заради обезлесяването популациите на оцелотите се изолират, което води до ендогамия или размножаване сред близки роднини ", споделя Аубад. " Албинизмът в този случай се предава, тъй като имаме проблем с фрагментацията на тропическите гори, които този скотски тип населява ", добавя биологът.

Според учените съвсем 13-килограмовият образец не би могъл да оцелее в естествената си среда поради цвета на козината си, който го излага на риск от хищници. Освен това той е " изцяло кьорав ".

Амалфи, където е открит оцелотът, е една от най-засегнатите от обезлесяването области в североизточната част на страната, съгласно отчет, оповестен неотдавна от колумбийското министерство на околната среда.

През 2021 година Колумбия е изгубила към 1700 квадратни километра гора. Това е третата поредна година, в която площта на изгубените гори се усилва.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР