В пресечна точка на няколко епохи се превърна за пореден

...
В пресечна точка на няколко епохи се превърна за пореден
Коментари Харесай

Древният Марцианопол възкръсна на историческа възстановка в Девня

В пресечна точка на няколко столетия се трансформира за следващ път фестивалът „ Марцианопол - животът в Древния град “. В събота скити, даки и римляни в цялостно бойно снаряжение се събраха от всички краища на България и прилежаща Румъния в Античния амфитеатър в Девня за седмото издание на фестивала.

Заедно с групите за исторически възстановки Via Preatoria, „ Авитохол “, „ Антична Тракия ”, „ СИТАЛК “, Ludus Traex, „ Мадарски конник “, „ Величие “ и Asociatia Culturala Tomis, гостите на събитието също имаха късмет да се потопят в атмосферата на античността, като облякоха римски плебеи и се закичиха с венци, които община Девня беше осигурила за публиката.

„ Девня е непретенциозен, само че заслужен правоприемник на Марцианопол и този фестивал е уважението и почитта, които даваме всяка година на хората, трансформирали това място в същински привлекателен център за цялата местност. Ние сме се събрали обаче не просто да покажем живота преди две хилядолетия, тук сме, с цел да научим нещо ново, да почувстваме вълнението на арената, да се възхитим на хубавата музика. Ако през останалата част от годината сме лекари, моряци, водачи или хлебари, през днешния ден всички сме римляни. “ С тези думи кметът на Девня Свилен Шитов, също снабден с римска роба, разгласи началото на фестивала.

За поредна година хиляди фенове се потопиха в магията на борбите на римските легиони, притаяваха мирис по време на гладиаторски дуели и рисковата езда на участниците във фестивала. Дивяха се на уменията на майсторите на антични занаяти, любуваха се на музиката на дуо KsANa и гласа на античните принадлежности, показани от дует „ Фрея “...

Съвсем в стила на Древния Рим, фестивалът даде на феновете самун и зрелища. Наред с атрактивната стратегия, гостите имаха късмет да се включат в надпреварата по скоростно надяждане „ Римски лакомник “, а спечелилият в него си потегли с премия от 100 лева

Вечерта на сцената забиха изпълнителите от група „ Хоризонт “, а след най-любимите шлагери на българския рок огненото шоу на клуб „ Дивинитас “ озари небето над античния Марцианопол и постави завършек на фестивала. Древният Марцианопол още веднъж се завърна в античността – до идната година и идващия фестивал.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР