В преговорите за правителство между първите две политически сили все

...
В преговорите за правителство между първите две политически сили все
Коментари Харесай

Сачева: ПП продължава да настоява за политическо правителство, ДБ са склонни на експертно

В договарянията за държавно управление сред първите две политически сили към момента има непредолени несъгласия и те са основно в настояването на " Продължаваме промяната-Демократична Бълтария " да вземат участие с политически лица в бъдещия кабинет, сподели през днешния ден пред бТВ, депутатката от ГЕРБ-СДС и някогашна министърка на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Тя изясни компромисите, които нейната коалиция е направила до момента със устрема да бъде възобновена парламентарната република и да бъде прекратено едноличното ръководство на президента Румен Радев чрез назначени от него служебни държавни управления.

" Деморатична България " се доближава до това да има експертно правителство, а " Продължаваме промяната "  продължават да упорстват за политичедско държавно управление ", сподели Сачева. " Ако от ПП има политически лица, политическата отговорност ще се носи главно от Политическа партия... Ние в момента не разпределяме постове и позиции, а разпределяме отговорности ".

Сачева сподели, че диалозите се водят сред претендентите за ротационни министър-председатели Мария Габриел и акад. Николай Денков и няма представа до каква степен са стигнали те, що се отнася до това дали някой ще бъде или няма да бъде министър.

Сачева сподели, че е по-разумно възможното бъдещо държавно управление да бъде с стеснен мандат поради към момента съществуващото съмнение сред договарящите, само че позволи възможност при сполучливо осъществяване на дилемите му, този мандат да бъде удължен.

Тя удостовери, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат сходни визии по външната политика, стопанската система, модернизацията, само че имат различия по упражняването на властта. От ГЕРБ-СДС са против смяната на шефовете на служби и това, което те назовават " политически чистки ".

" Няма да допуснем това ", беше безапелационна Сачева. Тя добави, че настояването за " ярки политическти лица от ПП вероятно ще докара до напрежение... Нашата рекомендация е да няма ярки политически фигури, а какво  ще бъде решението на ПП аз не мога да предпоставя ".

По думите ѝ България " би трябвало назад да се трансформира в парламентарна република, сега не е такава " и " непоклатимост може да пристигна от хора, които са овластени от другите ".

Тя сподели още, че е " неуместно хората, които са определени да бъдат карани да се карат между тях, а хората които не са, в служебното държавно управление, да определят бъдещето на страната ".

" Изправени сме пред една сериозна заплаха - България да се управлява от хора, които не са (избрани) и това е опасност за демокрацията ", сподели Сачева. " В момента имаме една задача - да спрем разпада на държавността, да има работещ парламент ".

Тя добави, че Радев се пробва да ръководи всички управляващи, в това число и правосъдната, да вземем за пример със законопроекта за промени в нея, препоръчан от служебното държавни управления. ГЕРБ-СДС няма да желаят имунитета на никой депутат от никоя парламентарна група, до момента в който не бъде извършена цялостна правосъдна промяна, заслужаваща политическо и публично доверие, добави Сачева.

" Ние нямаме терзания от искане на имунитет и от това, че някой може да бъде извикан на разпит ", сподели тя във връзка предлагането на Софийската градска прогуратура до основния прокурор Иван Гешев да изиска имунитета на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. 

" Главният прокурор още не е изискал имунитетите нито на Бойко Борисов, нито на Делян Добрев ", добави Сачева, като назова разновидностите за развиване на този сюжет " хипотетични обстановки ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР