В предварителния проект за изменение на Общия устройствен план на

...
В предварителния проект за изменение на Общия устройствен план на
Коментари Харесай

Концесия на гребната база в Пловдив - много шум за нищо или реална възможност

В предварителния план за изменение на Общия организационен проект на Пловдив е планувано построяването на втори гребен канал, екопарк и зона за дейна отмора. Това обаче ще е за сметка на 150 дка зелени площи и против даването на съществуващата спортна база на концесия. Последното е записано в Годишната стратегия за ръководство на общинска благосъстоятелност за 2022 година

От кметството отхвърлят сходна опция, само че към този момент има импортирано капиталово предложение за плана. При публичното му разискване, което продължава до 7 февруари, концепцията срещна остра реакция, митинг и петиция, подписана от над 4 хиляди индивида. Срещу сходна самодейност се оповестиха и представителите на " Демократична България " в града, и регионалният шеф Йордан Иванов.

Недоволството е ориентирано най-вече към опцията за концесионирането на съществуващия канал и възможните рестрикции, до които сходен вид стопанисване може да докара. Нееднократно бе издигнат въпросът и за екологичното влияние от обезлесяването на терена, необходим за новото водно корито, както и смяната на статута на териториите към канала, което би основало удобни предпоставки за строителство на мястото на зелените площи в бъдеще.

Изглежда обаче, че до реализация на плана няма да се стигне. " Вторият гребен канал не е " на дневен ред " за Община Пловдив ", бе безапелационен кметът Здравко Димитров, а концесия на цялата гребна база е немислима.
Реклама Кой спри зад частната самодейност?
Като причина за включването на парцела за концесиониране се показва постъпилото инвеститорско предложение от предприемчив комитет още през януари 2021 година Сред участниците в него са клубовете по гребане и кану-каяк - " Академик ", " Черпоков ", " Чипилски ", " Хеброс ", както и Българската федерация по гребане. В Инициативния комитет е още и Сдружение " Бизнесът за Пловдив ", част от което са познатите на локалния бизнес компании " Хъс ", " Атаро Клима ", " Максом ", ПИМК, " Профилинк " и други Сред вносителите на предлагането е и сдружението " Марбро Турс ", което има персонален интерес за развиване на зоната, защото там се намира и хотелът му " Ландмарк ".

Проектът планува построяването на водното оборудване, екопарк и зона за дейна отмора, както и обособяването на паркинг с близо 700 места по продължението на канала в северната му част. Включени са още редица водни атракции, еко-ресторант край р. Марица и дребен хотел на мястото на хотел Стара гребна база, които ще са и главен източник на доходи.

От инициативния комитет разясниха за " Капитал ", че техният интерес е напълно ориентиран към зоните, обособени за екопарк " Марица ", само че не и към съществуващия гребен канал - оборудване с сходни размери изисква големи разноски за поддръжка всяка година.
Екопарк в зародиш
Визия за екопарк " Марица " е плод на две публични поръчки на обща стойност към 160 хиляди лева (без ДДС) - една за правене на плана (с победител " Ригел 99 " ООД) и друга за екологична оценка (с реализатор СД " ХидроЕкоСтрой-Грозев и с-ие " ).
Реклама
Проектът включва 105 дка водна повърхност, като по думите на зам-кметът на Пловдив по спорта, младежките действия и обществената политика Георги Титюков коритото на втория канал е планувано да е с естествени крайбрежия, не с бетон. Каналът следва да е 2100 м дълъг, 45 м необятен в по-голямата си част, като има уширяване до 90 м за развиване на всевъзможни водни спортове. Предвидени са няколко входно-изходни артерии със в този момент съществуващия канал.

Освен това се възнамерява създаване 37 дка езеро за гнездене на редки птици, както и 656 дка " обезщетително залесяване " или нови 14 000 дървета. По думите на Титюков тази част от плана може да се започва във всеки един миг, стига да има средства за нея.

" Рано е обаче да се приказва за екопарк " Марица ", сподели Титюков.
Стара история
Идеята за построяването на така наречен " дублиращ гребен канал " с прилежащи към него паркови пространства сред съществуващия подобен и река Марица датира още от далечната 2012 година Вече близо десетилетие планът се блъска сред тежката общинска администрация, екологичните и финансови дефицити на общината и няколко правосъдни каузи, всички извоювани от Общината.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Градове 3 Политика 1 Градове 2 Политика 3 Седмицата 1 Строителство и парцели Реклама
Изграждането на дублиращ гребен канал е заложено и в общинския проект за развиване за 2014-2020 година Тогава е била избрана индикативна стойност от 14 млн. лева, които е следвало да се обезпечат посредством публично-частно партньорство. През 2018 година даже е направена алегорична първа копка от тогавашния кмет Иван Тотев. А през 2019 година планът е подложен измежду такива от първостепенно значение, за които е належащо отчуждаване на частни парцели, наред с Модър-Царевец, Водния цикъл и други Но прогрес няма.

Предпоставките за построяването на парка към момента не са налице. Като основна спънка стои частен терен от 11 дка, благосъстоятелност на " Пловдив Рийч ". За откупуването му Общински съвет взе решение още през 2019 година, като контрактуваната сума е 1.35 млн. лева (въпреки направената данъчна оценка от 425 хил.лв). Но до договорка по този начин и не се стига, защото средства не са заложени в общинския бюджет. По думите на Титюков и през 2022 година надали ще се отдели нужната сума.

Съвсем неотдавна обаче парцелът от 11 дка бе разгласен за продажба за сумата от 720 хиляди евро. Това основава удобна опция за договорка сред сегашния му притежател и хората с капиталовото желание. При което спънка пред построяването на втория гребен канал ще остане единствено концесионната процедура.
Защо въобще приказваме за втори гребен канал?
Ако има нещо, с което Пловдив несъмнено може да се похвали, то това е гребането. През годините градът е бил хазаин на редица международни и европейски шампионати и със своята отлична инфраструктура е дал подтик на не един и двама първенци.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Нерядко се приказва за изгодите на Общината и локалната стопанска система от провеждането на сходен вид спортни мероприятия. През 2019 година за " Капитал " Иван Попов (председател на Организационния комитет на Световното състезание по гребане) цитира икономическо проучване на FISA за Световното състезание по гребане 2018 година, което демонстрира, че в следствие от надпреварата оборотите в Пловдив са нарастнали с към 20 млн. евро.

" Ако желаеме обаче спортните вероятности пред града да се уголемяват, второ водно оборудване е належащо ", безапелационен е заместник-кметът по спорта Георги Титюков. Той прибавя, че шампионатите за мъже и дами, както и надпреварите 2в1, се дават само на бази, в които има прилежащо водно огледало.

Но с цел да се построи един подобен обект е необходим баланс сред икономическата и екологичната страна, какъвто сега наподобява неосъществим в по този начин или другояче разединените общество и локална власт.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР