В предаването Нашият ден икономистът и преподавател доц. Щерьо Ножаров

...
В предаването Нашият ден икономистът и преподавател доц. Щерьо Ножаров
Коментари Харесай

Проблемът е, че няма синхронизация в предвидените промени за местните данъци и такси

В предаването " Нашият ден " икономистът и учител доцент Щерьо Ножаров разиска оферти за промени в данъчното законодателство в България. Тези промени включват плановете за промени в Закона за локалните налози и такси и в Закона за облагане на физическите лица.

Димитър Манолов от КТ " Подкрепа " по-рано сподели, че  тези законодателни промени са импортирани от Министерския съвет и нарушават Кодекса на труда, защото не са съветвани със синдикатите и работодателите.

Доц. Ножаров обаче уточни, че даже и да се проведат съвещания със обществените сътрудници, това не подсигурява, че  държавното управление ще промени своето мнение . Той акцентира нуждата от деликатно следене и оценка на препоръчаните промени.

" Да, аз вземам участие в тези съвещания и та са съветвани, само че въпреки това, даже да бъдат съветвани, това не значи, че Министерски съвет ще си промени мнението. Макар че част от нещата, които бяха въведени първоначално за публично разискване и консултиране измежду обществените сътрудници, в действителност са изменени и отпаднали, само че въпреки всичко държавното управление би трябвало да се вслушва “, сподели той. 

Доц. Ножаров предложи концепцията за  диференцирано ръководство на общинските разноски и доходи , само че акцентира неналичието на синхронизация в препоръчаните промени за локалните налози и такси. Този минус може да докара противоречив него до въвеждане на втори налог върху постройките, което би представлявало съществено задължение за жителите.

" Конкретно формалното съблюдаване на процедурата, с което държавното управление не е длъжно да се съобрази, може би поред и Законът за локалните налози и такси, провокира най-силна реакция. Доста неща бяха казани, като в допълнение може да се каже, че генерално в България има потребност от смяна, тъй че да има диференцирано ръководство от страна на общините и на общинските разноски и доходи. И един подобен вид предложение е вярна посока във връзка с оценката, само че къде е казусът тук? Проблемът тук е, че няма синхронизация в плануваните промени за локалните налози и такси. Ако тези промени се осъществят, това с твърди битови боклуци да вземем за пример, ще стане втори налог здания, което е съществено и той ще стане много висок ", съобщи той в ефира на БНР. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР