В последно време тонът между Прищина и Белград изглежда доста

...
В последно време тонът между Прищина и Белград изглежда доста
Коментари Харесай

Боби Бобев: Косово не желае да изглежда като апендикс към Сърбия

„ В последно време тонът сред Прищина и Белград наподобява много изострен. Белград смята идването на държавното управление на Албин Курти на власт като опасност за разговора сред Прищина и Белград , като опасност за сърбите, които живеят в Косово. Искри припламват, напрежение непрекъснато има. Но не желая да имам вяра, че ще се стигне до открита борба, която би довела до доста опасности “.  

Това сподели пред БНР Боби Бобев, някогашен дипломат на България в Косово и Албания. 

По думите му възбраната за осъществяване на избори на 3 април на косовска територия е наляло в допълнение масло в огъня , откакто до момента сръбски избори в Косово са били допускани. 

Косово не желае да наподобява като тип апендикс към сръбската страна и по тази причина не желае да допусне на своя територия да се осъществя избирателен развой. Когато се гласуваше под егидата на ОССЕ, изборните пунктове бяха на косовска територия, бюлетините се извозваха със специфичен превоз и защита до сръбската територия, където се извършваше броене и отчитане на резултатите от изборите “. 

В предаването „ Събота 150 “ Бобев добави: 

„ Още преди войната в Украйна от Прищина се чуваха гласове, че има риск ситуацията в региона да се дестабилизира . Както Курти съобщи в изявление, този риск се основава от политическия напън на Русия над Сърбия. Според него рискът от боен спор на Балканите е по-голям от този за боен спор в Прибалтийските страни и Молдова. Интервюто е от 3 март. Затова се желае ускорена писта за участие в НАТО . Това провокира съществени паники в Сърбия “. 

Интервюто с Боби Бобев можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР