В последните месеци Русия използва Черно море и изключителната икономическа

...
В последните месеци Русия използва Черно море и изключителната икономическа
Коментари Харесай

Тагарев: Обсъждаме отговор на действията на Русия в българската изключителна зона в Черно море

В последните месеци Русия употребява Черно море и изключителната икономическа зона на България за военни учения, по тази причина страната ни разисква разнообразни разновидности за отговор - от дипломатически до ускорено придобиване на брегови ракетни комплекси.

Това съобщи в " Денят стартира " министърът на защитата Тодор Тагарев. Той посочи, че главният отговор няма да е независим, а взаимно със съдружниците от НАТО.

" От средата на юли Русия прави предизвестия, че ще организира учения със стрелби в част от българската изключителна икономическа зона. Така тя блокира естествените коридори на комерсиалния трафик, това значи, че е рисково за нас да използваме стопански тази зона ".

До огромна степен протичащото се в Черно море зависи от Турция и нейните дейности не разрешават по-голяма ескалация на напрежението, уточни министърът. Турската страна съблюдава прецизно Конвенцията от Монтрьо, като лимитира наличието на военни кораби в Черно море, в това число и съветски.

" Ангажиментите на нашите съдружници не са единствено с кораби, това може да става с приемане на разследваща информация, с авиация, която евентуално може да работи против морски цели, това може да стане и с брегови средства, те към този момент не са лимитирани от конвенцията "

Няколко съюзни страни към този момент са потърпевши от спора в Украйна, останки от дронове падат в Румъния, напомни Тагарев. Според него офанзивите на Русия по украинските пристанища на Дунав в един миг може да обиден и България.

" Няма опасност от директни военни дейности против България, само че има опасности да бъде наранена по един или различен метод от тези провокационни и нападателни дейности ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР