В последните години все повече се говори за т.н. супер

...
В последните години все повече се говори за т.н. супер
Коментари Харесай

Морковите – позната супер храна

В последните години от ден на ден се приказва за тъй наречените „ супер храни ”, в които има висока централизация на витамини, минерали и други фитонутриенти. Под това наименование нормално си представяме всевъзможни екзотични и причудливи артикули, които едва казано, имат чудноват усет. Сякаш обаче забравяме за нашите остарели познайници, които участват от епохи на трапезата ни, само че са не по-малко скъпи за здравето ни, да вземем за пример морковите.

Мислим, че ги познаваме – сочни, сладки, блестящо оранжеви и доста богати на бета-каротин (провитамин А). Но не постоянно са били такива. Прародителят на моркова в действителност е жилест и горчив, мрачно лилави или бледожълт на цвят вретеновиден корен. В светлата му вариация имало единствено бледи следи от бета-каротин, а тъмната била богата на антоциани – същите пигменти, които придават присъщия цвят на цвеклото, къпините, боровинките и тъмните череши. Въпреки това хората са употребявали морковите още от дълбока античност, най-вече листата и семената им, които съдържат етерични масла с лечебно деяние. и то най-вече като лекарство.
Едва през XVI век холандските производители посредством специфична селекция основали познатия ни оранжев морков, както твърди легендата – в чест на кралското семейство. Оцветяването му се дължи на богатото наличие на провитамина бета-каротин. Не инцидентно самото вещество е наречено на този зарзават (от carota – морков). Само 100 гр. от него ни обезпечават нужното количество витамин А за две денонощия, а чаша морковен сок – за цели шест. Високите дози бетакаротин, за разлика от животинската форма на витамина, не са токсични, по тази причина не съществуват опасности. А изгодите са безспорни – витамин А усъвършенства зрението, укрепва имунитета, регенерира тъканите, заздравява костите и усъвършенства фертилността, защищава организма ни от свободните радикали (силен антиоксидант).

Особено забележим резултат има постоянната консумация на моркови върху кожата – тя се възвръща по-бързо, ускорява се призводството на колаген, с помощта на което бръчките понижават, акнето се почиства, успокояват се екземите и псориазиса, тенът се освежава. Бетакаротинът даже покачва устойчивостта против ултравиолетовите лъчи, като в това време форсира придобиването на златист тен.

Освен на бета-каротин, морковите са прелестен източник и на витамините В1, В6, В9 (фолиева киселина), С, Е, минералите калий, магнезий и мед. В тях се съдържат също доста фибри, които усъвършенстват работата на стомашно-чревния тракт.

Как да ги избираме моркови
Цветът е определящ за наличието на бета-каротин, по тази причина постоянно би трябвало да избираме най-ярко оцветените моркови. Колкото по-голям е кореноплода, толкоз повече витамини съдържа,...но и нитрати също, по тази причина не трябва да бъдем прекомерно лакоми към размера. По-важно е да обърнем внимание на свежестта – зеленчуците не трябва да имат напуквания и петна, които приказват, че е почнало гниене.

Как да ги подготвяме
Най-голяма част от витамините се намират в кората на корена, по тази причина би трябвало да ги остъргваме напълно леко или по опция – единствено да ги измиваме добре. След това можем да ги консумираме на салата, на сок или леко задушени. Морковите са едни от дребното зеленчуци, които са по-полезни сготвени, в сравнение с сурови. Причината е, че термичната обработка прави бета-каротина по-лесно усвоим, изключително в случай че прибавим някаква растително масло или сметана.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР