В последните дни строителството по Южното Черноморие отново е водеща

...
В последните дни строителството по Южното Черноморие отново е водеща
Коментари Харесай

Кметът на Царево: Бетон не е обидна дума, когато всичко е законно

В последните дни строителството по Южното Черноморие още веднъж е водеща тематика в обществените мрежи и във всички медии. Последният случай, създаване на ваканционен комплекс на къмпинг " Арапя ", предизвика разнопосочни полемики. От Actualno.com потърсихме кмета на Царево Георги Лапчев, с цел да разберем повече детайлности за градежа и това дали той е легален.
Г-н Лапчев, по какъв начин ще коментирате следващата информация в медиите, че градежът сред Арапя и Царево е противозаконен?
Това, което община Царево е направила още предходната седмица, е, че по отношение на натрупалите се мнения за градежите по морето, проверихме безусловно всички обекти, за които има издадени позволения за градеж, с цел да забележим дали са правилни или не. Едва ли има някой, на който не му е ясно, че всички спекулации към градежите са политическа поръчка. Как по този начин се оказа, че всички обекти са законни, а ние още имаме терзания? Призовавам природозащитниците да се тревожат, когато нещата са противозаконни, а в противоположния случай, да бъдат спокойни. Не може законът да споделя " да ", а Фейсбук да споделя " не " и всички да се подчиняваме на обществената мрежа. Започнахме да залитаме в една доста странна посока. Затова имам вяра, че Фейсбук не е закон, а законът би трябвало да бъде изпълняван подобен какъвто е.
Какъв тогава е казусът на къмпинг " Арапя "?
Това е частен парцел с всички нужни позволения. Сега съм поръчал инспекция, с цел да може още един път да се уверим, в най-големи елементи, че не сме пропуснали нещо. Даже си мисля, че поради инспекцията, която направихме предходната седмица, идват реакциите. Но дано да се върнем обратно. Кога е издадено разрешението за градеж? Ще ви кажа незабавно - през 2007 година, когато и страната и общината са ръководени от Българска социалистическа партия. Така че, когато приказваме за градежи към морето, дано кажем цялата истина.
Вие също сте имал диалози с вложителите. Разкажете ни повече за това.
Да, по този начин е, само че позволете ми първо малко да се колебая в това, което се случва. Ние сме създали всички нужни инспекции, направили сме всички съгласувателни процедури от институциите, заради което е било преиздадено позволение за градеж. Моето персонално мнение е, че там в никакъв случай не е трябвало да има нещо. Само че живеем в Европа и частната благосъстоятелност е неприкосновена. И когато пристигна индивидът и покаже нотариалният акт, би трябвало да го уважим. Заради това влязохме в тежки диалози с този вложител и за разлика от това, което е било планувано през 2007 година, в този момент позволихме близо 4-5 пъти по-ниски индикатори. Тогава са били планувани едни високи здания на 4 етажа, което е безспорна компактност! След диалози стигнахме до решение, че това не е добре и те бяха ядосани, тъй като това са загуби за тях, само че най-после си стиснахме ръцете и се реши да се строят къщи. Това е истината за там! Всичко останало и опитите за релация с други обекти, които са по-на север в други общини, доста апелирам, да не бъдат правени.
Какво следва във връзка с строителството?
Ситуацията е изцяло правилна и е под наш надзор. Всеки, който желае да получи в допълнение информация, е добре пристигнал. Чудесно е, че обществото следи деликатно протичащото се по Южното Черноморие. Ние нищо не крием и държим на прозрачността. В нашата инспекция от предходната седмица установихме, че компанията, която е строител там, не дава отговор на едно от изискванията на закона. Не е сложена ограда и табела, за което беше глобена и има написан акт.
Като човек, какво е вашето отношение, когато се строи на такива места?
Отлично зная, че това е доста красиво място и фактът, че е на първа линия, ще породи обществен интерес. Но истината е, че дава отговор на закона. Аз съм инженер-лесовъд и желая да ви кажа, че черният бор няма място там. Той е изкуствено основана просвета, която по този начин или другояче е към своя край и не може да издържи повече от 60-70 години на това място.
Като умозаключение смятате ли, че хората първо ще се осведомят, преди да разясняват?
Много държа истината да става ясно, тъй като тя е най-хубавата политика. И когато има такива политически партенки, които се хвърлят и употребяват за генериране на подправени вести е обидно и за публицистиката. Нека да кажем каква е истината. Къде бяха всички тези хора, тогава когато ставаха всичките бели? Кой излизаше да ги разяснява и да задава въпроси? Общината е направила всичко, което може. " Бетон " не е обидна дума и има потребност от него, когато всичко е законно.
Интервю на Гергана Цонева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР