В последните 6-7 години проблем със забавени плащания на заплати

...
В последните 6-7 години проблем със забавени плащания на заплати
Коментари Харесай

Атанас Чернаев: В последните 6-7 години почти няма работодатели, които бавят заплатите

В последните 6-7 години проблем със забавени заплащания на заплати на трудещи се съвсем няма. Това сподели в изявление за " Фокус " Атанас Чернаев, шеф на Инспекцията по труда в Пловдив. През предходната година нямаме случай, в който дружество да е позволило едни и същи нарушавания няколко пъти или редовно да ги позволява. От няколко хиляди наставления, към 30-ина единствено не са изпълнени, по ред аргументи ", сподели Чернаев.

По думите му, не може да се каже, че има работодатели, които редовно нарушават трудовото закондателство. Нарушения се установяват, само че в огромната си част предписанията, които се дават от инспекторите, се извършват от работодателите.

Инспекторите постоянно правят и инспекции на място, когато има сигнали, обвързвано с техническата сигурност на чиновниците. 

Нарушения се срещат както в огромните компании, по този начин и в по-малките. В дребните компании най-често те са свързани с незадоволително положително познаване на законодателството, или с липса на задоволителен личен потенциал. Защото една компания със 7-8 индивида няма по какъв начин да поддържа експерт, който да следи нормативната база, която по никакъв начин не е дребна.

В обсега на надзор на Инспекцията по труда влизат трудово-правните връзки, здраве и сигурност при работа, както и други неща, които би трябвало да се съблюдават, според от естеството на производството.

" И не рядко, заради неведение и неглижиране на дадени условия се позволяват нарушавания. Като цяло, в огромните компании такива нарушавания от сорта неплатена заплата, или неплатен ексклузивен труд, или работа на публични празници рядко има. Там заплати може да не е заплащат единствено, когато компанията тръгне да има финансови проблеми. Но там има най-често нарушавания, свързани със здравето и сигурността на служащите, с обезопасяване на машини, уреди и неглижиране на това. Докато в дребните компании нарушаванията, свързани с трудово-правните нарушавания са относително повече. 

По думите на Чернаев, за предходната година забавените хонорари, които са установили инспекторите при осъществяване на контрола, са към 370 000 лв.. За същия интервал са изплатени над 420 000 лева забавени хонорари, установени от по-стар интервал. 

" От тези 370 000 лв. установени през годината, малко повече от 320 000 лв. са изплатени. В това отношение, за поредна година сумите не са чак толкоз доста, тъй като в интервала от 2009 до 2015-2016 година е имало случаи, в които сме следили над 100-ина предприятия ежемесечно дали си заплащат заплатите, и там сумите за забавени хонорари на месец бяха близо милион лв..

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

Атанас Чернаев, Инспекция по труда - Пловдив: Когато става дума за възнаграждение, хората се оплакват
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР