В последните 2 седмици ние сме от малкото държави в

...
В последните 2 седмици ние сме от малкото държави в
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва, смъртността винаги е по-висока, когато мине пикът |

В последните 2 седмици ние сме от дребното страни в Европа, които имат съществено понижаване на броя на новите случаи. Това стана допустимо, защото правим проби и имаме работеща система на РЗИ. Това сподели по Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) и член на оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев. 

Институтът " Роберт Кох " регистрира тази наклонност и даже разгласи, че област Варна към този момент е безвредна за пътешестване. През последните две седмици смъртността е много висока, но тя постоянно става висока, когато утихва пикът. По принцип ние сме от страните, които имат най-висока обща смъртност. Нещата са свързани, изясни микробиологът. 

Който е бил добър шеф на учебно заведение, добре ще се оправя и с ковид и ще сътвори ефикасни правила. В някои учебни заведения в страната образователната година към този момент стартира. От тях могат да се взаимстват доста положителни практики, тъй като това са практиките на западноевропейските страни. Децата би трябвало да се върнат в учебно заведение  с изключение на тези, които са с някакъв имунен недостиг или са подложени на лекуване, сподели проф. Кантарджиев в коментар за присъственото начало на образователната година.

" Не бива да се тормозим чак толкоз от настъпващия сезон. За тези 9 месеца разбрахме много за новия вирус, ненужно е да се нагнетява напрежение. Съветът ми е повече успокоение, обсъждане на нещата, прекомерното е постоянно прекомерно. В момента чакаме ваксина, добра терапия, а лечебните заведения се научиха да лекуват по-добре ", сподели шефът на НЦЗПБ.

Той заяви, че от няколко седмици една американска компания е пуснала на пазара бърз тест, който потвърждава антиген – това значи, че потвърждава съществуването на вирус в носа и носоглътката, разясни професорът. Резултатът е прочут в границите на 10 минути и с относителна акуратност демонстрира дали човекът е болен. Това е софтуерен пробив. Тези проби ще допълват PCR тестванията, тъй като са сигурни. Страната ни е поръчала такива проби. Предполага се, че няма да са доста скъпи -  към 10 $ е цената, посочи проф. Кантарджиев.

През октомври и ноември стартира циркулацията на първите грипни вируси . В края на септември стартират есенните вируси, които са с сходни на ковид признаци, по тази причина би трябвало да сме по-внимателни. Тази година ограниченията са доста значими.

" Моля по-интелигентните, рационалните българи да се вслушват в мнението на експертите. За маските се споделиха какви ли не нелепости от доморасли коронолози. Много е просто – в случай че беседваме на по-малко от метър, и сме в контакт в затворено помещение, час и 20 минути, 90% е несъмнено е да се разболеете. Ако сте с маска е три пъти по-малко евентуално да се разболеете, а в случай че болният е с маска вероятността е 5%, изясни експертът.

Не се планува стягане на ограничения. Хората се научиха и премислиха личното си държание.

Актуалните грипни варианти за тази година са три. Вече е импортирана ваксина, който желае може да търси в аптеките. Мисля че тази година разсъдъкът ще надделее. Ваксината от грип не предзапзва 100%, само че в случай че се вакисинираш вероятността да вървиш на доктор е два пъти по-малка, сподели още проф. Кантарджиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР