В понеделник стана известна лятната икономическа прогноза на ЕК. Ревизираният

...
В понеделник стана известна лятната икономическа прогноза на ЕК. Ревизираният
Коментари Харесай

Дянков: Няма да сме в еврозоната и през януари 2025 г., сами признаваме, че не можем да покрием критерии

В понеделник стана известна лятната икономическа прогноза на Европейска комисия. Ревизираният ѝ вид планува страните от еврозоната да отбележат напредък от 0,8% тази година, вместо 1,1%. За идната година упованията за напредък бяха понижени от 1,6% на 1,3%. Какво се крие зад тези песимистични прогнози – боязън от криза? Отговорът на този въпрос дава някогашният финансов министър Симеон Дянков пред.

„ Най-голямата европейска стопанска система – Германия към този момент е в криза и прогнозата на Европейска комисия е това да остане по този начин до края на годината. Голяма част от стопанските системи, в това число българската, зависят от това, по какъв начин върви немската. Това са предвидими прогнози, малко по-лоши в сравнение с се очакваше ”, съобщи някогашният финансов министър.„ Аз съм уверен, че България няма да влезе в еврозоната от януари 2025 година Инфлацията за тази година ни е прекомерно висока, с 4 процентни пункта над референтната, която би трябвало да покрием като аршин за еврозоната. И освен не пада, а стартира да се повишава. Септември чакам ново качване ”, добави Дянков.

Според някогашния финансов министър има и друга причина страната ни да не успее да влезе в еврозоната. „ Тази година колкото да ще влезем в трите % недостиг, само че по проектите на финансовото министерство дефицитът ни ще мине 3%. А в действителност се гледа стратегия за три следващи години, тъй че ние самите си признаваме, че не можем да покрием и критерия " Дефицит ". Така че по две от трите условия България не покрива условията за влизане. Това държавно управление от в този момент би трябвало да стартира да приказва по тази тематика, с цел да не се случи внезапно, че отново сме имали огромни очаквания и не са се покрили ”, сподели той.
Относно възможното повдигане на лихвените проценти от Европейската централна банка, Дянков разяснява: „ Според мен ЕЦБ ще продължи да подвига лихвените проценти. Те към този момент оповестиха подобен метод. Още повече средногодишната инфлация се подвигна ненадейно. Очаквам повдигане, това в България ще се усети с известно закъснение. ”

„ Финансовият министър Василев е по-скоро обществен или до скоро по този начин се изявяваше. По негово ръководство - и преди, и в този момент - бюджетът е много разточителен. Имаше неща, които можеха да се трансформират, да вземем за пример Данък добавена стойност за заведенията за хранене. И тъкмо по тази причина имам огромни подозрения за недостига за идната и по-следващата година ”, уточни Симеон Дянков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР