Чанъе-6“ ще проучва неизследваните страни на естествения спътник на Земята. През

...
Чанъе-6“ ще проучва неизследваните страни на естествения спътник на Земята.
През
Коментари Харесай

Космическите амбиции на Китай: курс към обратната страна на Луната

„ Чанъе-6 “ ще изследва неразучените страни на естествения сателит на Земята.

През идващите дни Китай ще изстреля роботизиран галактически уред към Луната, с цел да изследва противоположната страна на спътника. Това е първата от трите предизвикателни задачи, които ще бъдат подготовка за първата пилотирано кацане на Китай. Както и основаването на база на южния полюс на Луната.

След първата задача „ Чанъе “ през 2007 година, наречена на името на митичната китайска богиня на Луната, Китай реализира забележителен прогрес в проучването на Луната. По този метод Китай внезапно понижи софтуерната разлика със Съединените щати и Русия. През 2020 година Китай върна проби от близката страна на Луната. Това стана за пръв път от четири десетилетия насам. По този метод Китай удостовери способността си безвредно да връща своите безпилотни галактически апарати на Земята.

Очаква се тази седмица да бъде стартирана задачата „ Чанъе-6 “, която ще употребява аварийния галактически уред от задачата през 2020 година, с цел да събере почва и скали от противоположната страна на Луната. Да напомним, че тя в никакъв случай не е обърната към Земята. Поради неналичието на директна видимост към Земята Чанъе-6 ще разчита на новоразположен ретранслационен спътник в орбита към Луната. Мисията ще продължи 53 дни и ще включва невиждано политане от „ скритата “ страна на Луната, с цел да се върне вкъщи.

Тази система от ретранслационни спътници ще подкрепи и задачите Chang’e-7 и Chang’e-8. Те са оповестени надлежно през 2026 година и 2028 година, когато Китай ще стартира да изследва южния полюс за вода. Китай възнамерява да прилуни свои тайконавти на Луната до 2030 година

Плановете на Китай за проучване на полюса провокираха угриженост от страна на НАСА, чието управление изрази опасения, че Китай може да претендира за права върху лунната вода. Пекин от своя страна съобщи, че се ангажира да работи с всички страни за основаване на „ споделено “ бъдеще. Chang’e-6 ще носи научни товари от Франция, Италия, Швеция и Пакистан, а Chang’e-7 ще получи товари от Русия, Швейцария и Тайланд.

Чанъе-6″ ще се опита да кацне на североизточната страна на големия басейн Южен полюс-Ейткен, най-старият прочут ударен кратер в Слънчевата система. След сполучливото кацане галактическият уред ще събере към 2 кг проби благодарение на механична загребваща лопатка и бормашина.

„ Ако задачата „ Чанъе-6″ успее, това ще бъде знаково събитие “, споделя Леонард Дейвид, създател на книгата „ Лунната конкуренция: новото пространствено състезание “. „ Достигането на комплициран робот до противоположната страна на Луната и връщането на проби на Земята ще помогне да се запълнят пропуските в знанията за произхода на нашата Луна “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР