“Затлъстяването е много актуален проблем. За жалост това е едно

...
“Затлъстяването е много актуален проблем. За жалост това е едно
Коментари Харесай

Д-р Стоян Стефанов: Хората в риск от затлъстяване са повече от гладуващите

“Затлъстяването е доста настоящ проблем. За жал това е едно доста необятно публикувано положение в днешните съвременни времена ”. Това съобщи в изявление за БГНЕС кардиологът доктор Стоян Стефанов.

“Статистиката сочи, че за предходната година има повече хора на планетата, които са в риск от затлъстяване, по отношение на броя от хора, които са в риск от недояждане. Тоест, наклонността е от ден на ден да се срещат пациенти със затлъстяване, и това да е един обществено важен проблем за опазването на здравето на процедура в множеството напреднали и развити страни ”, изясни доктор Стефанов.

Той съобщи, че затлъстяването единствено по себе си е рисков фактор за доста огромен брой болести.

“Основно можем да споменем сърдечно-съдови и онкологични болести. Те са въпреки всичко и водещата причина за смъртност, тъй че затлъстяването косвено взе участие и в аргументите за смъртност при тези пациенти ”, разясни доктор Стефанов.

Той изясни по какъв метод е рисково затлъстяването. “Основната прицелна точка на затлъстяването, където се реализира нездравословният резултат, е нарушаванията в метаболизма. Тези нарушавания са вследствие от хормонален дисбаланс, защото мастната тъкан в човешкия организъм не е инертна, т.е. мастната тъкан синтезира хормони. Когато в човешкия организъм има по-голямо количество от нужното мастна тъкан, тя надлежно синтезира и повече хормони.

Това води до дисбаланс в хормоналната интензивност и се нарушава регулацията на вегетативната нервна система ”, изясни специалистът, след което посочи, че това е частта от нервната система, която дава отговор за регулирането на всички органи и системи и тяхната функционалност. “Съответно, когато имаме повече количество мастна тъкан, по-голямо количество на хормоните, които тя създава, това води до дисбаланс в вегетативната нервна система.

Това разцентрова функционалността на всички органи и системи, стартира повишаване на хормоните на напрежението в организма. Съответно, води до всички останали последици, които най-често са повишаване на кръвното налягане, повишаване на пулса, повишаване на стойностите на кръвна захар ”, разясни доктор Стефанов. Той акцентира, че по този метод се нарушава инсулиновата сензитивност, обмяната на веществата, повишават се стойностите и на пикочна киселина. “Тези неща по каскаден механизъм и резултатът на доминото, по този начин да се каже, водят след себе си до други съществени болести, а от там - затруднения, инвалидизации, и даже най-лошото - гибел ”, разяснява докторът.

Д-р Стефанов съобщи, че няма група, която е в сигурност, само че има и рискови такива. “Абсолютно всеки човек, според от неговия метод на живот, може да стигне във фаза, в която има затлъстяване, само че при всички положения има групи, които са в по-голям риск от това положение. Това най-често е обвързвано от една страна с фамилната обремененост, въпреки това и с специалността. За жал доста огромен брой специалности в днешно време са свързани с доста ниска физическа интензивност в всекидневието ”, напомни доктор Стефанов.

“Това са хората, които работят в офис среда, въобще специалности, при които просто всекидневието не разрешава постоянна физическа интензивност. Това води до затънал метод на живот и един дисбаланс в калорийния банкет. Оттам се стига и до затлъстяване ”, акцентира доктор Стоян Стефанов.

Затова и поучава, когато в всекидневието и в работната среда нямаме опция да се движим и да сме дейни, да го компенсираме в извънработно време. “За жал, множеството хора нямат тази мотивация, само че е доста значимо в свободното ни време да намерим даже 15-20 минути дневно, които са изцяло задоволителни ”, разясни кардиологът, след което добави, че най-лесният метод да предпазим организма си от затлъстяване е да увеличим физическата интензивност и да внимаваме с храната. “От една страна е двигателната интензивност, въпреки това е хранителният режим. Двете рамена на везната би трябвало да са в баланс, с цел да имаме най-благоприятен резултат ”, поучава кардиологът.

Д-р Стоян Стефанов изясни, че при него идват пациенти и в двете крайности. “В оптималния случай пациентите се стимулират, съумяват с времето да редуцират телесното тегло, да влязат във форма. В последна сметка виждаме един триумф и техните проблеми се вземат решение, изчезват, кръвното се възстановява, пулса спада до естествени равнища, инсулиновата устойчивост изчезва или се усъвършенства ”, разяснява докторът.

“Тогава резултатът е прелестен, спестяваме доживотния банкет на хапчета, което е главната мотивация за пациентите ”, изясни Стефанов. “От друга страна обаче има и други пациенти, които искрено ги е боязън да създадат тези промени. “Те са в една инерция в своят живот, това са по-скоро пациенти в по-напреднала възраст, при тях няма и мотивацията, когато дадем рекомендации те са по-скоро скептични и даже не идват и на второстепенен обзор ”, показа докторът.

Той въпреки всичко поучава всички пациенти с подобен проблем да не стопират с напъните.

“Нека с неизменност, с години да не престават тези здравословни привички, с цел да може и резултатът надлежно да е дълготраен ”, безапелационен е доктор Стефанов.

Той насочи и обръщение към всички за идните празници. “В живота би трябвало да има от всичко, само че " дозата прави отровата ", тъй че максимата, която я съблюдавам и предлагам на всички, е да има многообразие, да има от всичко в живота, само че с умерена доза, салдото е ключът във всяко едно отношение ”, посочи кардиологът. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР