Чатботовете на Агенцията за военно разузнаване на Украйна (ГРУ), Службата

...
Чатботовете на Агенцията за военно разузнаване на Украйна (ГРУ), Службата
Коментари Харесай

Изненадващо Telegram блокира чатботовете на украинските служби

Чатботовете на Агенцията за военно разузнаване на Украйна (ГРУ), Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Министерството на цифровата промяна, които са били употребявани за събиране на информация за съветските войски в окупираните територии, са изчезнали от Telegram и не са налични от 28 април.

Telegram, най-популярното приложение за изпращане на известия в Украйна, изигра основна роля за поддържането на канали за връзка с жителите, живеещи в окупираните от Русия територии.

Чатботът на Telegram на Агенцията за военно разузнаване на Украйна, t.me/gur_official_bot, се използваше за връзка с живеещите в следените от Русия региони и с тези, които желаеха да се включат в битката против съветските сили.

Каналът позволяваше на хората да разгласяват информация за съветските военни позиции, съоръжение, противовъздушна защита, придвижване на войските и други

Чатботовете на СБУ и на Министерството на цифровата промяна - t.me/stop_russian_war_bot и t.me/evorog_bot - служеха за сходна цел.

Украинският публицист Константин Риженко пръв заяви за изгубването на чатботовете на 28 април, заяви " Киев Индипендънт ".

Агенцията за военно разузнаване на Украйна удостовери, че нейният бот е бил блокиран.

„ Днес управлението на платформата Telegram голословно блокира редица публични ботове, които се опълчиха на военната експанзия на Русия против Украйна, в това число и „ Главния разследващ бот “, написа организацията в формалния си канал в Telegram.

Агенцията акцентира, че обстановката не въздейства на сигурността на персоналните данни на потребителите, само че предизвести Русия да не основава подправени ботове със сходни имена. Военното разузнаване съобщи, че реалокира бота на други платформи и подсети, че вместо него потребителите към момента могат да употребяват Signal, WhatsApp или електронната поща на Proton.

Павел Дуров, роденият в Русия създател на Telegram, съобщи предходната седмица, че потребителите на Telegram в Украйна могат да чакат „ избрани промени “ във връзка с достъпа до някои канали, които той назова „ общи новинарски/пропагандни канали “.

Предприемачът съобщи, че през февруари 2022 година е предложил да се лимитират „ каналите на Telegram в Русия и Украйна, тъй като се употребяват за военна агитация “, само че съветските и украинските консуматори „ изрично са се противопоставили на рестриктивните мерки “.

Telegram също по този начин не разрешава сметки и ботове, които събират координати за целеви удари или разгласяват персонална информация с апели за принуждение, означи Дуров.

Началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов съобщи през март, че Telegram крие опасности, тъй като „ всеки човек може да сътвори канал и да стартира да написа каквото си желае в него “, само че също по този начин дава и избрани преимущества, а точно при общуването с хора от окупираните райони. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР