Постоянното кадруване в бордовете на държавните фирми напук на изискването

...
Постоянното кадруване в бордовете на държавните фирми напук на изискването
Коментари Харесай

Оказа се, че кадруването в държавните фирми не може да се обжалва

Постоянното кадруване в бордовете на държавните компании на инат на условието за състезания се оказа на практика необжалваемо. Заради неналичието на експлицитни текстове кой има юридически интерес и по какъв ред могат да се оспорват тези решения, в правосъдната процедура се натрупат спорни решения. Наред с това законът е дописан неприемливо с въвеждане на ексклузивен ред за краткотрайно назначение на членове на бордовете без конкурс, който на процедура обезсмисля процедурите.

Това демонстрира разбор на правната рамка на обществените предприятия, показан от екипа на списание. Темата за обществените предприятия се слага на дневен ред на фона на поредна промяна във властта и нов кадрил в управителните органи на част от обществените предприятия.

" Немалка част от административните сформира одобряват, че връзките във връзка назначението, респективно освобождението на член на орган за ръководство и надзор на обществено дружество са гражданскоправни, а не административни. На това съображение административните съдилища оставят без разглеждане постъпилите пред тях тъжби ", се акцентира в разбора на юристите. В същото време гражданските съдилища на собствен ред също отхвърлят да признават юридически интерес при такива каузи. " Гражданските съдилища отхвърлят правния интерес, надлежно дейна процесуална легитимация на членовете на органите за ръководство и надзор на обществено дружество, като черпят причини от общите правила на Търговския закон. На това съображение те одобряват, че легитимиран да оспорва по отношение на тяхната правомерност решения на едноличния притежател на обществено дружество е единствено съдружник/акционер ", се акцентира в разбора. Така на процедура спазването на разпоредбите на Закона за обществените предприятия и правилника за използването му остава без правосъден надзор, което го прави неефикасен и в последна сметка може да го докара до цялостно обезсмисляне.

Повече изясненост какъв е типът на тези връзки и кой и по какъв начин може да апелира се чака след формирано тълкувателно дело от Върховния административен съд по искане на външно министерство. От Върховен административен съд се чака да отговори дали актовете по назначение на нови членове на бордовете са административни и дали те подлежат на правосъден надзор по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Според създателите на разбора по-правилният метод е тези каузи да се гледат като административни, а не цивилен.

Наред с това следва да бъде анулирана и включената през 2023 година в правилника за използване на закона за обществените предприятия наредба, която дава опция за краткотрайно назначение на нови членове в бордовете без конкурс. Законът не планува такова изключение, било то краткотрайно за 6 месеца, до осъществяване на конкурс. Включването на подобен текст в правилника за използване на закона от Министерски съвет е незаконосъобразно, тъй като го дописва, се акцентира още в разбора. Юристите предизвестяват и за честото заобикаляне на разпоредбите за държавните помощи и директните намеси на страната в работата на държавните сдружения. Освен неспазването на разпоредбите за държавните помощи, този метод има недисциплиниращо деяние, тъй като по този метод страната споделя отговорността и лишава тласъците, които другояче опасността от финансови загуби основава, се споделя още в разбора.

По последни систематизирани данни към края на 2023 година страната е притежател в 266 обществени предприятия, 50 от които имат статут на огромни (в тази статистика не са включени общинските предприятия). Общата стойност на личния им капитал към края на 2021 година е 26,8 милиарда лева, а общата балансова стойност на активите им надвишава 50 милиарда лева Броят на заетите лица е към 122 000 души.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР