В понеделник президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд за

...
В понеделник президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд за
Коментари Харесай

Некомпетентно посегателство. Радев сезира Конституционния съд за промените в конституцията в понеделник

В понеделник президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд за признатите промени в главния закон. Това сподели президента по време на водосвета на бойните флагове, флаговете и знамената-светини на Българската войска в неделя.

Новината идва, откакто в края на декември депутатите, които парламентарното болшинство на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи приготвяше през последните 6 месеца.

„ Влизаме в 2024 година със смесени усеща и половинчати решения – полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление “, сподели Радев. Той дефинира измененията като „ некадърно посягане върху българската Конституция “.

Премиерът Николай Денков сподели, че изострянето на обстановката по разнообразни точки на света е доста по-голям проблем, в сравнение с това дали някой сезира Конституционния съд.

„ Тези промени в Конституцията са предстоящи с години “, сподели още Денков, който също участва на водосвета на бойните флагове.

През декември главните рецензии на Радев бяха ориентирани към опцията българи с двойно поданство да могат да бъдат избирани за депутати и министри, макар че единствено преди 4 години обаче президентът беше на друга позиция.

С актуализирания главен закон Висшият правосъден съвет се разделя на две, а президентът ще може да избира единствено всред избрани хора за поста на длъжностен министър. Промените ще дадат опция и обособени жители да сезират Конституционен съд с посредничеството на съда.

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ през юни с обещанието да промени Конституцията. Заедно с Движение за права и свободи двете обединения изготвиха план с промени и още през юли.

Откакто загуби опцията да управлява страната със служебни държавни управления, Румен Радев непрекъснато подлага на критика ръководещото болшинство и определения от него кабинет за съвсем всички тяхни дейности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР