В понеделник Агенция Пътна инфраструктура“ отвори ценовите оферти на всяка

...
В понеделник Агенция Пътна инфраструктура“ отвори ценовите оферти на всяка
Коментари Харесай

Какви цени предлагат фирмите за зимно почистване в страна

В понеделник Агенция „ Пътна инфраструктура “ отвори ценовите предложения на всяка една компания, взела участие в изключителните търгове за зимното разчистване на пътищата в страната, както и някои спешни действия. Избраните компании ще поддържат пътищата в страната единствено за период от 7 месеца.

Сравнявайки цените, най-евтино може да бъде зимното разчистване на част от „ Хемус “ (на територията на областите Варна и Шумен). Там претендент предлага цена от 422 лева./км. Най-високи са предложенията на компании от областите Благоевград, Бургас, Пазарджик, Пловдив и Смолян - 3497.67 лева./км, като това е пределната цена, избрана от АПИ.

По отношение на изкърпването на дупки, най-скъпи са предложенията на компании, състезаващи се за поддръжката на автомагистралите – 49.97 лева./кв.м. Най-ниски предложения за тази действия са предложила компания, състезаваща се за поддръжката на пътища в областите Велико Търново и Габрово - 29.80 лева./кв.м.

Най-високи цени за доставката, монтажа и демонтажа на краткотрайна пътна сигнализация предлага фирма-кандидат за поддръжка в област Бургас – 862.65 лева./бр. Пределната цена, избрана от АПИ, е единствено с 2 стотинки по-висока от предлагането на компанията. Най-ниска цена за тази активност предлага претендент в област Смолян – 190 лева./бр.
Северен централен регион
В този регион влизат пет регионални пътни ръководства. Общата индикативна стойност на търга е над 38.1 млн. лева без Данък добавена стойност. Ценовите оферти на компаниите са по-ниски от тези, заложени от възложителя (АПИ). Фирмата, подала документи за поддръжка на пътища в ОПУ Велико Търново и Габрово е предложила едни и същи цени за двете области, като те са с 1-2 лева по-ниски от тези, избрани от АПИ. В тези области изкърпването на дупки ще е най-евтино, тъй като компанията е предложила цена от 29.80 лева./кв.м., при пределна цена от 49.97 лева./кв.м.

Дейностите по доставката, монтажа и демонтажа на краткотрайна пътна сигнализация също ще са най-евтини във Велико Търново и Габрово. Фирмата предлага да ги прави със лични материали на цена от 698.02 лева./бр. В другите области АПИ ще заплаща по-скъпо за тези действия. Въвеждане на краткотрайна организация и сигурност на придвижването (ВОБД) за обект ще коства на Пътната организация най-скъпо в Русе. Там фирмата-кандидат предлага да прави активността за 0.14 лева./м./ден.

Зимното разчистване в областите Разград и Русе ще е най-евтино. Фирмите ще почистват най-натоварените пътища на цени сред 3016-3019 лева./км. За пътища с по-нисък трафик, цените падат до 1203-1204 лева./км.

Единствено в Русе, спомагателните разноски върху машинизация ще бъдат 40% от препоръчаните цени. Всички други компании са предложили 50%. Ако при изобилен снеговалеж, компаниите работят изключително, спомагателните разноски върху труда ще се заплащат на 100% от единичните цени.

 
Северозападен регион
В този регион също влизат пет регионални пътни ръководства. Тук обаче за поддръжката на пътища в областите Монтана и Ловеч се състезават няколко компании. Ценовата оферта на „ Автомагистрали Хемус “, подала документи да почиства пътищата в област Монтана, липсва в Регистъра за публични поръчки.

Най-ниски цени за зимното разчистване в тази област предлага компанията „ Стефстрой 2010 “. Дори по отношение на офертите на други компании от останалите области, тази компания ще прави зимното разчистване и спешните действия на най-евтино. Най-скъпо – съвсем на цени, избрани от възложителя – ще е зимното разчистване в област Ловеч. Там двете конкуриращи се компании са подали цени сред 3489 и 3491 лева./км. за почистването на най-натоварените пътища.

Цените за изкърпване на дупки варират сред 42.26 лева./кв.м и 49.97 лева./кв.м. Най-високи цени за доставка, монтаж и ремонт на краткотрайна пътна сигнализация оферират компаниите в областите Видин и Плевен. Цените доближават 860-862 лева./бр. при избрана от възложителя – 862.67 лева./бр.

 
Североизточен регион
Тук регионалните пътни ръководства са 4, като само два претендента се състезават за поддръжката на пътища в областите Варна и Добрич.

Най-ниски цени за зимното разчистване в област Варна предлага консорциум „ Политическа партия Варна 2018 “. Предложенията са с съвсем 2 772 лева по-ниски от цената, избрана от възложител за разчистване на най-натоварени пътища, където теренът е планински. За път с най-интензивен трафик в равнинен терен, консорциумът предлага с 436 лева по-ниска цена от заложената от АПИ. По-ниски препоръчани цени за зимното разчистване, даже в другите области, няма. Най-висока цена, съвсем пределна, предлага компанията „ Пътинженерингстрой – Т “, която желае да поддържа пътищата в област Търговище. Понеже е единствен претендент, най-вероятно в тази област зимното разчистване ще е най-скъпо.

Най-ниски цени за доставката, монтажа и демонтажа на краткотрайната пътна сигнализация предлага консорциум „ Зима Добрич “ – един от двата консорциума, състезаващи се за поддръжката на пътища в област Добрич. Цената за поддържането на краткотрайна организация за сигурност на придвижването също е най-ниска – 0.05 лева./м./ден. Ако консорциумът завоюва, то той ще изкърпва дупки на най-ниска цена – 32.11 лева./кв.м. Другите претенденти в другите области оферират да правят тази активност на съвсем пределна цена.

 
Югозападен регион
В региона регионалните пътни ръководства са 4. За областите Благоевград, Кюстендил и София се състезават по три компании, до момента в който за Перник – единствено една компания е подала оферта. Нейните цени са близки до пределните.

В този регион зимното разчистване няма никакъв късмет да падне под 2500 лева./км. Най-ниски са цените на две компании – „ Нивел Строй “, подала оферта за пътищата в област Кюстендил и „ АБ “, подала оферта за пътищата в област София. Те ще почистват най-натоварените пътни артерии, намиращи се в планински терен, на цени сред 2950 – 2967 лева./км., а тези в равнинен терен – 2550 – 2749 лева./км.

Интересни са ценовите оферти на компаниите за доставката, монтажа на краткотрайната пътна сигнализация. Три претенденти са предложили да правят действия за цени сред 50-70 лева./бр., при пределна, избрана от АПИ 862.67 лева./бр. Най-вероятно става въпрос за техническа неточност при попълването на оферти от страна на компаниите. Най-ниска цена за тази активност е предложила „ АБ “ за пътищата в област София – 550 лева./бр., а най-висока - Обединение „ ОПУ София 422 “ (862.57 лева./бр.)

Отново „ АБ “ предлага и най-ниска цена за изкърпването на дупки – 35 лева./кв.м. пре пределна цена от 47.97 лева./кв.м. Най-висока цена за тази действия оферират две компании – едната е претендент за поддръжката на пътища в област Благоевград, а другата в област Кюстендил.

Прави усещане, че кандидадите в област София са подали най-високи проценти (120-130%) на спомагателните разноски върху труда.


Югоизточен регион
В този регион влизат 4 регионални пътни ръководства. Ценовите оферти на компании за зимното разчистване на най-натоварените пътища в областите, които се намират в планински регион, са близки до пределните цени, избрани от АПИ. Най-ниско е само предлагането за зимното разчистване на най-натоварени пътища в планински терен на „ Пътно поддържане Сливен “ – 3147.90 лева./км. Компанията кандидатства за поддръжката на пътища в област Ямбол. Най-висока е офертата на консорциум „ ТРП Бургас 2022 “ – 3497.67 лева./км.

За почистването на пътища с най-интензивен трафик, само че в равнински терен, най-ниско е предлагането на консорциум „ Поддържане 2022 “ (кандидат в област Ямбол) – 2450 лева./км. Най-висока е цената на консорциум „ ТРП Бургас 2022 “ (кандидат в област Бургас) – 3020 лева./км. като това е пределната цена за тази действия, избрана от АПИ.

Най-ниска цена за доставка, монтаж на краткотрайна пътна сигнализация предлага „ БГ Нова “ (кандидат за област Бургас) – 738.61 лева./бр. Най-висока е цената на другия претендент в региона -  консорциум „ ТРП Бургас 2022 “. Тя още веднъж е пределна – 862.65 лева./бр.

За изкърпването на дупки, най-ниско е ценовото предложение на претендент от област Ямбол – 44.97 лева./кв.м., а най-високо – на претендент в област Бургас (49.97 лв/кв.м).

 
Южен централен регион
Тук влизат общо 5 регионални пътни ръководства. В две от тях – Кърджали и Пловдив – има единствено по един претендент за поддръжката на пътищата. Ценовите предложения на компаниите са пределни за множеството действия, което значи, че зимното разчистване и спешните поправки ще са най-скъпи точно в тези две области от региона.

Най-ниска оферта за зимното разчистване на най-натоварените пътища в планински терен дава „ Инфра Експерт “ (кандидат в област Хасково) – 2850 лева./км. За пътищата с най-интензивен трафик в равнинен терен, само офертата на „ Инфраинжстрой “ (кандидат в област Смолян) е най-ниска – 2416 лева./км.

Цените за изкърпването на дупки са най-ниски само в две области – Смолян и Хасково. Там компаниите са предложили цени от 39.97 лева и 45 лева./кв.м. Всички останали оферти за другите области са съвсем пределни – сред 48.50 и 49.97 лева./кв.м.

По отношение на доставката, монтажа на краткотрайна пътна сигнализация, офертите на две компании от областите Пазарджик и Пловдив са на стойност 70 лева./бр. Не е ясно дали е позволена техническа неточност при попълването на документите, само че съвсем сходна ниска цена предлага и компания в област Смолян – 190 лв/ бр, като пределната цена за тези действия е 862.67 лв/бр. Почти толкоз високи са предложенията на две компании от областите Пазарджик и Смолян.

  
Поддръжката на автомагистралите
Държавното сдружение „ Автомагистрали “ е единствен претендент за поддръжката на 104 километра от „ Хемус “ (на територията на ОПУ София и ОПУ Ловеч) и за поддръжката на „ Тракия “, чиято дължина е 407 километра и минава през територията на няколко регионални пътни ръководства. За автомагистралите „ Струма “ и „ Марица “ държавното сдружение се конкурира с други компании. „ Автомагистрали “ само не е подало оферта за поддръжката на останалата част от „ Хемус “ (на територията на ОПУ Шумен и ОПУ Варна).

Сравнявайки предложенията на компаниите, най-евтино зимното разчистване при планински терен ще бъде на „ Хемус “. Става въпрос за часта, минаваща на територията на областите Варна и Шумен. Консорциум „ Политическа партия Варна 2018 “ предлага цена от 422 лева./км при пределна от 3497.67 лева./км. Другият претендент – „ Пътища и мостове “ – предлага „ невъзможна “ цена от 0.01 лева./км, като най-вероятно и тук става въпрос за позволена техническа неточност при попълването на документите. Най-високи са предложенията на „ Автомагистрали “ за поддръжката на първите 104 километра от „ Хемус “, за „ Тракия “ и „ Струма “. За тях сдружението предлага пределната цена, избрана от АПИ - 3497.67 лева./км.

По отношение на автомагистралите в равнинен терен, най-ниска е офертата за зимно разчистване на „ Инфра Експерт “, която се бори за поддръжката на „ Марица “ – 2710 лева./км. при пределна цена от 3020 лева./км. Точно толкоз високо е предлагането на „ Пътища и Мостове “, което се състезава за поддръжката на „ Хемус “ на територията на областите Варна и Шумен.

Най-ниска цена за доставката, монтажа на краткотрайна пътна сигнализация предлага „ Инфра Експерт “ (кандидат за поддръжката на „ Марица “) – 500 лева./бр. при пределна цена от 862.67 лева./бр. Най-високо е предлагането на „ Автомагистрали “ – 854.04 лева./бр.

По отношение на изкърпването на дупки, най-евтина е цената, препоръчана още веднъж от „ Инфра Експерт “ – 45 лева./кв.м., а най-скъпа – на „ Автомагистрали “ (49.97 лева./кв.м).



Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР