В подножието на връх Етна, Андреа Пасаниси се грижи за

...
Коментари Харесай

Какво казва отглеждането на авокадо в Сицилия за изменението на климата и бъдещето на храната

В подножието на връх Етна, Андреа Пасаниси се грижи за горичката си с авокадо. Започва да отглежда тропическите плодове в лозето на дядо си поради затоплящия се климат.

Пасаниси се влюбва в авокадото при пътешестване до Бразилия като младеж преди двайсет години и взема решение като се върне вкъщи и да опитва с развъждането му в Сицилия. Изоставя проектите си да стане юрист и употребява земята на дядо си, с цел да отглежда авокадо, маракуя и проличава, тропически плодове, които нормално не виреят в Италия. " Дядо ми отглеждаше винено грозде, само че стана прекомерно горещо заради измененията в климата. Тази страна на планината е прекомерно топла за грозде, би трябвало да отидете по-нагоре ", споделя той пред Financial Times.

Оказва се, че мястото към този момент е съвършено за развъждане на тропически плодове. Според Еторе Прандини, президент на италианския фермерски съюз Coldiretti, всяка година се следят все по-дълги интервали с високи температури и тропическо време. Италианските фермери се възползват от " опциите да създават тропически плодове ", споделя той. Пасаниси е открил, че с високите равнища на превалявания и мокрота климатът в Джаре, където се намира фермата му, е съвършен за производството на авокадо. В момента създава към 1400 тона годишно.

Глобалното стопляне е провокирало повишение на температурите на италианския остров с към 1 градус през последните 30 години, съгласно доцент Франческо Виола от University of Cagliari. Много фермери в Италия се борят с горещата вълна, която през юни докара до температури от над 45 градуса в южните елементи на страната.
Опасност за виното
Проучвания за това по какъв начин изменението на климата въздейства на другите добиви на култури демонстрират, че развъждането на лозя е измежду областите, които са най-засегнати от измененията. " Виненото грозде е една от най-чувствителните култури ", споделя Елизабет Волкович, доцент в University of British Columbia в Канада. Според нейно изследване, междинен растеж от 2 градуса в идващите години би направил 56% от лозарските региони в света непригодни за развъждане на грозде.

Границите за развъждане на грозде за вино се изместват на север както в Европа, по този начин и в Северна Америка. След горещото лято на 2003 година производителите на шампанско във Франция стартират да диря различни региони за развъждане на грозде.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР