В Пловдив до две седмици вероятно ще има специализирана лаборатория

...
В Пловдив до две седмици вероятно ще има специализирана лаборатория
Коментари Харесай

Пловдив прави своя лаборатория за коронавирус

В Пловдив до две седмици евентуално ще има профилирана лаборатория за проучване на ковид. Тя ще се намира на територията на УМБАЛ „ Св. Георги “, стана ясно след днешното изказване на Областния спешен щаб.

Още през днешния ден ще бъдат изпратени запитвания до Министерството на здравеопазването какво е нужно за разкриването на лабораторията, сподели регионалният шеф Дани Каназирева.

Директорът на УМБАЛ „ Св. Георги “ проф. Карен Джамбазов изясни, че най-вероятно лабораторията ще бъде позиционирана на територията на Инфекциозна клиника, където е по-лесно да бъде обслужвана и проведена по най-хубавия метод.

„ Ще желаяме от Министерство на здравеопазването да се разкрият спомагателни кревати в болничното заведение и да се доставяме бързо с нужното съоръжение, без да минаваме през публични поръчки “, изясни проф. Джамбазов. 

По думите му са нужни минимум 2 седмици при оптимални ограничения, с цел да се образова личният състав на новата лаборатория в Стара Загора и да се обезпечи нужната техника.

Ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева съобщи, че към този момент има лекари доброволци, които желаят да работят в новата лаборатория след разкриването й. Тя ще работи с PSR проби, които употребяват и останалите лаборатории. 

„ Смятаме, че бързите проби не са надеждни. Какъвто и да е резултатът от тях, той наложително би трябвало да се удостовери или отхвърли от Националната референтна лаборатория “, уточни вирусологът доцент Мария Атанасова.

Областният шеф Дани Каназирева прикани всички лечебни заведения, които работят с бързи проби, да не оповестяват никакви резултати – нито позитивни, нито негативни. „ Само Националният спешен щаб оповестява резултати, и то откакто пробите са били изследвани от Националната референтна лаборатория “, акцентира Каназирева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР