В Плевен отбелязват 25 години от създаването на Общинския смесен

...
В Плевен отбелязват 25 години от създаването на Общинския смесен
Коментари Харесай

Общинският смесен хор „Гена Димитрова“ отбелязва 25 години от създаването си



В Плевен означават 25 години от основаването на Общинския разбъркан хор „ Гена Димитрова “. Формацията под диригентството на Анелия Дечева приготвя театър за годишнината си и макар рестриктивните мерки поради пандемията, въпреки и в по-различен формат, подготовките не престават. Последните изяви на хора дружно с плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров завоюваха сърцата на публиката във Варна и Добрич с „ Реквием “ на Моцарт.
“Реквием “ на Моцарт изправи на крайници публиката във Варна и Добрич преди дни.Изпълнението е на общинския хор " Гена Димитрова " и плевенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров, шеф на Софийската филхармония:

" В България хоровото изкуство в средата на XX век е било на такава висота, че от целия свят са търсили българските хорове на всички места. Днес нещата не стоят по този метод. Хоровото изкуство в България последователно умира. Причината евентуално е тази, че към този момент ги няма аматьорските хорове, които са създавали отношението към хоровото изкуство и последователно хоровете понижават , стават по-малки има все по-малко искащи, защото и заплатите в музикалния бранш са по-скоро в областта на комичното ", сподели Найден Тодоров.

 Анелия Дечева Снимка: личев списък

След  закриването на плевенската опера  се основава общински хор като обособена групировка, сподели диригентът Анелия Дечева:

" По-късно бе преименуван на името на Гена Димитрова и ние сме доста щастливи, че сме наследници на една от най-великите гласови богини, българска изпълнителка популяризирала България в целия свят. През 90-те години нас ни спасяваха турнетата в Германия, в Италия, в Испания, в Америка. Можехме да черпим и опит, и самочувствието на артисти, които стъпват на международните подиуми ". 

Ние сме като едно огромно семейство, споделят хористите и това евентуално е част от триумфа:

" Аз неотдавна съм в този хор, съвсем две години, и съм извънредно щастлива да бъда измежду другари, страхотни експерти, музиканти. Госпожа Анелия Дечева ми даде доста огромен късмет в живота, тъй като за мен тази музика, която се извършва тук е класа. Така че любовта към музиката   е първото нещо, което ме спря и аз останах в този хор с доста огромна обич и наслаждение . Второ да работиш с всички тези надарени, приятни хора, които също доста ми оказват помощ и те карат да се чувстваш прелестно в тези сложни времена на стрес, на отрицателни страсти към нас, тук ние получаваме доста позитивни страсти и от концерти ", сподели Ивелина Първанова.

 Общинския разбъркан хор „ Гена Димитрова “ в Плевен Снимка: персонален списък

" След закриването на плевенската опера, признателни сме на общината, че ни даде късмет да запазим този хор . Смятам, че всички сътрудници желаят да потвърдят, че това е било вярно решение, че този хор продължава да съществува и по тази причина постоянно сме доста щастливи, когато имаме опция да изпълняваме оперна музика ", добави Ани Иванова.

" Ние сме като едно огромно семейство и се опитваме да вършим хубост, да даваме обич и хубави страсти на хората и се поддържаме във всевъзможни обстановки - житейски и нежитейски. Правим изкуство, красиво ", сподели Снежана Димитрова.

" Имаме като в спорта, някой споделят състезателен хъс, други споделят спортна завист, при нас е музикален хъс - обич . Няма ли душа, няма ли сърце, няма ли тази обич към музиката нищо друго не съществува ", добави Роберт Христов.

Юбилеят на Общинския разбъркан хор „ Гена Димитрова “ ще бъде маркиран със театър на 8 юни, на открита сцена в Историческият музей в Плевен.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР