В писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), главният секретар на

...
В писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), главният секретар на
Коментари Харесай

ЦИК пак иска някой друг да реши за параваните при гласуване

В писмо до Централната изборна комисия (ЦИК), основният секретар на Министерския съвет Ваня Стойчева посочи, че изпълнителната власт няма пълномощия да дефинира типа и размера на параваните за гласоподаване с хартиени бюлетини. Повод за кореспонденцията е квалифицираният план за решение на ЦИК, в който на Министерския съвет се вменява обвързване да дефинира характерностите на параваните за идните локални избори на 29 октомври т.г. С този отговор, държавното управление повтаря преди парламентарните избори на 2 април т.г.

Според Изборния кодекс, присъединяване на органите на изпълнителната власт е лимитирано до организационни и механически действия по обезпечаване на изборните комисии . " Определянето на условия за детайлите от оборудването на изборните секции би представлявало интервенция на държавното управление в изключителните пълномощия на изборните комисии ", се споделя в писмото.

Параваните за гласоподаване с хартиени бюлетини се смятат за отговорност на общинските администрации . Според методически инструкции на ЦИК, условията и детайлите по отношение на оборудването на изборните пространства, в това число параваните, би трябвало да се дефинират от ЦИК в сходство с нейните пълномощия.
 ЦИК сподели 2 бюлетини и две кутии, в които те ще се събират
ЦИК сподели 2 бюлетини и две кутии, в които те ще се събират

На фона на първичното решение гласовете да се броят дружно

Законовата цел на параваните и преградите е да подсигуряват тайната на гласуването и да обезпечат опция за гласоподаване на лица с повредено зрение или усложнения в напредването. В закона не се изисква тези средства да подхождат на единни механически стандарти, което дава независимост на общинските администрации да се приспособяват към съответните условия в изборните секции .

Параваните за гласоподаване с хартиени бюлетини също по този начин би трябвало да подхождат на условията за разполагане на осведомителни табла, чийто тип и размер се дефинират от ЦИК. В писмото се акцентира, че уредбата е общо използвана за всички типове избори, в това число и тези с изборни секции отвън България.

Ако ЦИК установи нарушавания в изборния развой, в това число и във връзка с параваните, тя има пълномощия да одобри съответни решения и да ангажира общинските администрации и съответните изборни комисии, приопонмят от Министерски съвет.

В умозаключение, основният секретар на Министерски съвет увери членовете на ЦИК, че о рганите на изпълнителната власт ще положат оптимални старания , в границите на своите пълномощия, с цел да подкрепят комисията в провеждането на идните избори.
 За възхода на хартията и кашоните
За възхода на хартията и кашоните

Кашон - заслон от трети тип
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР