В писмо до Народното събрание и министър-председателя Кирил Петков бизнесът

...
В писмо до Народното събрание и министър-председателя Кирил Петков бизнесът
Коментари Харесай

Бизнесът написа писмо до Кирил Петков и депутатите

В писмо до Народното събрание и министър-председателя Кирил Петков бизнесът упорства за дълготраен механизъм за обезщетения поради свръхвисоките цени на електрическата сила и механизъм, който да подсигурява дълготрайното предложение на природен газ и петролни артикули за превоза на налични цени.

Работодателите упорстват още за индексации на договорите в строителството и желаят незабавна среща с парламентарната група на " Продължаваме промяната ".

В документа е записано:

" В актуалната турбулентна и несигурна интернационална конюнктура във Вашите благоприятни условия и пълномощия е да предприемете нужните дейности и приемете належащите законодателни промени, които могат да подсигуряват предвидимостта на регулаторната среда, конкурентоспособността на предприятията, българската стопанска система и националното богатство, и да спомогнат за преодоляване на инфлационните процеси и напън. Особено належащи са интервенциите в следните сфери:

1. Регламентиране на дълготраен механизъм за компенсиране на небитовите енергийни консуматори за свръхвисоките цени на електрическата сила до отпадане на основанията за това

Действието на съществуващия механизъм за обезщетения изтича в края на месец юни 2022 година, при което не са препоръчани или признати гаранции за продължаването му през втората половина на годината. Некомпенсирането на свръхвисоките цени на електрическата енергия отсега нататък ще докара до загуба на конкурентоспособност на предприятията, нов мощен подтик на инфлационните процеси, нова загуба на покупателна дарба на настоящите приходи и амортизация на спестяванията и обедняване на нацията.

Нашето предложение за съответни текстове в ЗИД на ЗДБРБ са за основаване на нови параграфи в преходните и заключителните разпореждания, както следва:

Фонд " Сигурност на електроенергийната система “ компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 80 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред “ на " БНЕБ “ ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лева./MWh.

Не се изплаща компенсацията по алинея 1 за клиенти с цени под базовата цена от 200 лева./MWh.   

На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, изчислена по реда на ал.1, се изплаща отплата в понижен размер по този начин, че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 200 лева./ MWh.

§… Параграф … влиза в действие от 1 юли 2022 година “

1. Разработване и използване на механизъм за гарантиране на дълготрайно предложение на ел. сила ЗА ЕЛЕКТРОИНТЕНЗИВНАТА ИНДУСТРИЯ в България, природен газ и петролни артикули за превоза на налични цени.

Националният пазар има потребност от дълготрайни решения, които да подсигуряват предвидимост на цените, непоклатимост на физическата доставка и благоприятни условия за ръководство на риска.

Обръщаме внимание, че на пазара на електрическа енергия и понастоящем съществува опция за предложение на артикули с дълъг период на доставка на сегмента " Централизиран пазар на двустранни контракти “. Но заради рискови цени на електрическата енергия в Европейски Съюз и съгласуваност на пазарите не е допустимо провеждането на почтен търг, на който българските консуматори да закупят електрическа енергия на конкурентна цена за електроинтензивната промишленост. Ето за какво е належащо нотифициране на скица и заделяне на количества сила от АЕЦ или НЕК, които да бъдат предоставени на Електороинтензивната промишленост в България на цени, на които се доставя с електрическа енергия електроинтензивната промишленост в Европейски Съюз.

Тъй като осъществяването на такава нужна мярка за стабилизиране на пазара, като предлагането на стандартизирани артикули с дълъг период на доставка на контролиран сегмент за електроинтензивната промишленост, се бави повече от година, Ви призоваваме да се плануват текстове в Закона за енергетиката, които да подсигуряват предлагането за електроинтензивната промишленост на избрани размери електрическа сила от производителите с господстващо състояние със период на доставка от най-малко 6 и/или 12 месеца  при условия, посочени нагоре.

Изключителна неустановеност е налична и в региона на доставката на природен газ. Според наличната информация, " Булгаргаз “ ЕАД е закупил два танкера, които са задоволителни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 година Понастоящем, обаче, бизнесът и обществото към момента не са осведомени дали има подписани съглашения за дълготрайна доставка на природен газ от различни снабдители.

За гарантиране индустриалната активност на предприятията (особено на тези с непрекъсваем софтуерен цикъл) е извънредно значимо да се подсигурява обезпечаването на контракти за доставка в дълготраен порядък и на конкурентни за този сегмент ценови равнища.

2. Прилагане на обезщетителен механизъм за цената на природния газ

Независимо от поетите от изпълнителната власт обещания, те не бяха осъществени в решения и обезщетителен механизъм за намаляване на резултатите от изключителните цени на природния газ, а точно обезщетения за разликата над одобрената от КЕВР цена на природния газ за месец април 2022 година от 142.59 лева./MWh  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Тъй като нашето схващане е, че източникът на средствата за този обезщетителен механизъм следва да бъде държавният бюджет, призоваваме те да бъдат планувани в актуалната му актуализация.

1. Индексации на договорите в строителството

Настояваме да се плануват нужните средства за разплащане на дължимите от страната средства към предприятията, както и да се ускорят стартиралите разплащания с пътностроителните компании по към този момент изпълнени публични поръчки.

Необходимо е посредством незабавна законодателна смяна да се уреди индексирането на договорите по публични поръчки в областта на строителството, както и да се обезпечат от държавния бюджет средства за гарантиране на сигурността на транспортната мрежа заради увеличаващия се риск от прекъсване на процедурите и осъществяването по контракти, финансирани по Оперативните стратегии, с следващи финансови корекции или възобновяване на средства към Европейска комисия.

В тази връзка настояваме за незабавна среща с Вашата парламентарна група и представителите на работодателските организации в България ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР