В петък НАТО отхвърли искането на Русия алиансът да изтегли

...
В петък НАТО отхвърли искането на Русия алиансът да изтегли
Коментари Харесай

НАТО отхвърли искането на Русия за оттегляне на войските на Алианса от България и Румъния


В петък НАТО отхвърли настояването на Русия алиансът да изтегли войските си от източноевропейските си членки България и Румъния.

" НАТО няма да се откаже от способността ни да се пазиме и отбраняваме взаимно, в това число с наличието на войски в източната част на Алианса. Исканията на Русия биха основали първокласни и второкласни членове на НАТО, което не можем да приемем ", съобщи говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

" Ние отхвърляме всяка концепция за сфери на въздействие в Европа. Винаги ще реагираме на всяко утежняване на средата за сигурност, в това число посредством подсилване на груповата ни защита. НАТО е бдителна и продължава да прави оценка нуждата от подсилване на източната част на нашия Алианс ", се споделя още в изказването.

Руското външно министерство сложи настояването в петък преди договарянията със Съединените щати, в които Москва се опитваше да изиска от Вашингтон редица гаранции за сигурност.

Напрежението се усили, защото Западът упреква Русия, че заплашва да нахлуе в прилежаща Украйна, като струпва към 100 000 бойци по границата ѝ.

През декември Кремъл предложи два контракта, които включват широкообхватни претенции, в това число НАТО да откаже да одобри Украйна и да изтегли силите си от източните си членове.

Воденият от Съединени американски щати боен алианс отхвърля всички оферти, които съгласно него опонират на неговите " съществени правила ".

Понастоящем алиансът обмисля проекти за увеличение на разполагането на войските си в Румъния и България на фона на внезапното повишаване на напрежението с Русия.

Румъния, която към този момент одобри към 1000 американски военнослужещи на своя територия, съобщи в четвъртък, че е подготвена да одобри спомагателни такива, както и френски войски, след изказване на френския президент Еманюел Макрон.

Както тя, по този начин и България отхвърлиха съветското искане като " недопустимо ". /БГНЕС, АФП
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР