В периода ноември 2021 – юни 2023 г. са проведени

...
В периода ноември 2021 – юни 2023 г. са проведени
Коментари Харесай

Пет процедури за ремонт на ЦПЗ са провалени за година и половина

В интервала ноември 2021 – юни 2023 година са извършени 5 публични поръчки с предмет „ Проектиране, главен ремонт и съоръжение на Център за психологично здраве – София, само че нито една от тях не е осъществена сполучливо. Това излиза наяве от отговора на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков на въпрос на депутата от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова по отношение на активността на ЦПЗ.

Първата процедура, оповестена на 23 ноември 2021 година, с планирана стойност 2 437 500 лева, е прекъсната заради смяната в размера на дотацията.  В резултат на втората процедура, на 24 юни 2022 година е подписан контракт с реализатор, който след това е преустановен едностранно от възложителя, заради неспазени периоди за предаване на идейния план. Установено е, че възложителят не е осъществил надзор върху гаранцията за осъществяване, което е довело до неспособност за застраховане неизпълнението на контракта.

Обявена е трета процедура, която е прекъсната на 15 февруари 2023 година, заради издадени решения на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, с които е анулирано като незаконосъобразно решението на възложителя за разкриване на процедурата.

Четвъртата процедура е прекъсната от възложителя на 30 март 2023 година заради открити разлики в условията за показване на документи към офертата и показания пример.

Петата процедура е прекъсната от възложителя на 12 юни 2023 година на съображение открити нарушавания при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени изискванията, при които е оповестена процедурата. В претекстовете за преустановяване е посочено, че са открити основателни недоволства в подадена тъжба в Комисията за защита на конкуренцията от участник в процедурата.

Министърът напомня, че по отношение на тежкото положение на материално-техническата база на Центъра, с контракт за даване на целева дотация за финансови разноски на 6 август 2021 година Министерство на здравеопазването е предоставило на лечебното заведение 3 000 000,00 лева за пребазиране в друга постройка. С изменение на контракта от 24 ноември 2021 година средствата са понижени на 1 000 000,00 лева, с които да бъде гарантиран първият стадий на осъществяването на плана. През юни 2022 година Министерство на здравеопазването е предоставило в допълнение средства в размер на 2 000 000,00 лева, като общата сума на отпуснатите средства от Министерство на здравеопазването средства на процедура е в размер на 3 000 000,00 лева

„ Целта на вложенията е да се подсигурява качеството на лекуването на пациентите с психологични заболявалия, посредством възстановяване на материално-техническа база на ЦПЗ - София, което е освен значим фактор за обезпечаване на качеството на предоставяните медицински грижи и за комфорта на пациентите, само че и за привличането на медицински експерти “, споделя министър Хинков.

Той добавя, че един от целите на Министерството на здравеопазването е осъществяването на Националната тактика за психологично здраве 2021 - 2030 година, в която са планувани ограничения за възстановяване на изискванията в лечебните заведения, за регулярно повишение на професионалната подготовка и за привличане и задържане на медицинските експерти в региона на психологичното здраве.

„ С цел подсилване системата за психиатрична помощ и повишение на достъпността и потенциала й, посредством Инвестиция 3 „ Модернизация и развиване на психиатричната помощ в България “ от Националния проект за възобновяване и резистентност, ще се извърши усъвършенстване на материалната база в държавните психиатрични лечебни заведения, центровете за психологично здраве и психиатричните структури в лечебните заведения към многопрофилни лечебни заведения и ще се извърши ремонт и възобновяване, замяна на здравната инсталация, съоръжение и обзавеждане. С вложения ще бъде подкрепено и построяването на мрежа от услуги за сложно обслужване на хората с тежка психологична болест наоколо до местоживеенето “, споделя проф. Хинков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР