В периода април-май от сметките на Автомагистрали“ ЕАД са изтекли

...
В периода април-май от сметките на Автомагистрали“ ЕАД са изтекли
Коментари Харесай

18 млн. лв. са били отпуснати от „Автомагистрали“ без одобрение

В интервала април-май от сметките на „ Автомагистрали “ ЕАД са изтекли близо 50 млн. лева към най-различни компании.

Част от тях са по ин-хаус, а разплащането би трябвало да става, когато Агенция „ Пътна инфраструктура “ утвърди документите за осъществена работа.

През въпросните два месеца няма утвърдени документи на покупко-продажби за 18 млн. лева от близо 50-те млн. лева

„ Сметката на сдружението е съвсем източена, с цел да може да се разплащат стремително задатъци към трети лица, за които няма съображение. Основанието идва, когато имаме утвърден документ за осъществена работа “, сподели ръководителят на съвета на шефовете на „ Автомагистрали “ ЕАД Десислава Христова в предаването „ Алтернативата “ по TV1 с водещ Генка Шикерова.

Христова беше назначена на поста от служебния министър на благоустройството Виолета Комитова, откакто предходното управление бе отстранено поради злоупотреби.

По думите й в сдружението царува цялостен безпорядък и липса на стройни правила кой защо дава отговор и пред кого се регистрира.

„ Има леко безхаберие, само че не тъй като хората са неможещи “, разяснява още тя. Старият ръб е отхвърлил неколкократно предложение за вътрешни правила и е предпочел да се заплати на външно лице, което да ги изготви.

Около 30 хиляди лева са платени за правенето им, а това съставлява заплатите за 10 месеца на един началник на отдел. Раздадени са доста пари на физически или на юридически лица за неразбираемо какви услуги, които биха могли да бъдат осъществявани вътре в сдружението, с неговия потенциал.

„ Хората би трябвало да схванат, че става дума за милиарди лв., изхарчени по възмутителен метод “, добави Христова и заяви още, че е взето решение от първи юли заплатите на чиновниците да се усилят с 10%.

Във връзка със застраховките при предплатени заплащания, ръководителят на СД на „ Автомагистрали “ разясни, че при пораждане на проблем стои въпросът с вероятно изпадане на застрахователните сдружения в неплатежоспособност и некадърност да изплатят плануваното. „ Изпълнителите надали биха се съгласили на банкова гаранция за големи суми, тъй като няма банка, която да им ги отпусне без съществено поръчителство, без действителен запас или запориране на банкова сметка, по която има съществено покритие. Много по-лесно е да се сдобиеш със застраховка и очевидно се е бързало, като е предпочетен този модел, който е по-рисков най-много за нас “, добави тя.

По нейните думи изпълнителят може да се откаже и ще се тръгне по дълги процедури, при които не се знае дали застрахователят ще бъде кредитоспособен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР