В педиатрията нямаме Спешно отделение, защото нормативната база е такава,

...
В педиатрията нямаме Спешно отделение, защото нормативната база е такава,
Коментари Харесай

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е приоритет само на думи

" В педиатрията нямаме Спешно поделение, тъй като нормативната база е такава, че Специализираната болница за лекуване на детски заболявания няма право да разкрие профилирано детско Спешно поделение ". Това изясни доктор Благомир Здравков, анестезиолог-реаниматор и шеф на Педиатрията в предаването " Лице в лице ". Той е един от последните лекари, борили се за живота на 5-годишното дете, което умря от менингит, откакто такава зараза беше открита в столична детска градина.

" Когато родителите на детето откриват, че то се утежнява потеглят първо към Инфекциозна болница, само че не стигат до доктор. След това идват в нашата болница. Родителите не са връщани, когато са пристигнали в началото са открили, че нямаме незабавно поделение и сами са решили, че ще отидат в " Пирогов ". После още веднъж се връщат при нас ", уточни шефът на педиатрията.

" Свръх Острият менингоков сепсис за огромно страдание е с леталитет към 95%. Такова положение развиват към 10-20% от заболелите. Не съм по никакъв начин уверен, че в случай че детето беше постъпило по-рано при нас, развоят щеше да е друг ", сподели доктор Благомир Здравков.

Той разяснява и концепцията на служебния здравен министър новата детска болница да се построи на терен в двора на УБ " Лозенец ", а дотогава педиатрията да се реалокира в държавна болница.

" Мястото на такава болница в парка на " Лозенец " считаме, че е добър вид. Има значение по какъв начин ще се реализира комплексната детска грижа. Ако стане по този начин, че с изключение на нашата болница, в държавна дойдат и другите основни детски структури, това е едно положително краткотрайно решение ", означи той.

Според него е нужен подробен разбор на цялата обстановка, с цел да стане ясно и на хората в болница " Лозенец " и на тези, които се планува да влязат в нея, дали това е сполучлив вид.

" Като шеф на неповторима болница ще кажа, че детското опазване на здравето е приоритет единствено на думи. Това е десетилетия наред. Важно е бъдещите ръководещи какъв небосвод виждат за детското опазване на здравето. Всяка смъртност на дете се приписва на некадърността на лекарите ", разяснява още доктор Благомир Здравков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР