В Пазарджик ще бъде открит най-високият паметник на Св. Св.

...
В Пазарджик ще бъде открит най-високият паметник на Св. Св.
Коментари Харесай

Паметникът-тупалка на кмета на Пазарджик се оказа незаконен

" В Пазарджик ще бъде открит най-високият монумент на Св. Св. Константин и Елена в света (покровителите на града - бел.авт.) Той е всемирски монумент, не църковен, единствено с дарения - 350 хиляди лева събрахме. Самият пиедестал е 12 метра и фигурите са 4.8 м. Това ще го осветим, ще го създадем, ще стане. Ще вършим и една акция - всички, които носят имената Константин и Елена да дойдат тук да го открием дружно. Пачанга. Да стане шоу ". Това описа пазарджишкия кмет Тодор Попов в за " Капитал " в края на месец март.Откриването на паметника в действителност се състоя на 20 май, въпреки и да не събра предстоящите високи посетители, отвън посланиците на Кралство Мароко, Република Сърбия, Република Беларус (с които Общината евентуално също е стоплила връзки около построяването на ), регионалния шеф и локални общественици. Една от аргументите за по-постното разкриване беше заложеният от депутата от " Продължаваме промяната " Петър Куленски въпрос до Министерството на културата дали " тупалката " е законна.

" В Пазарджик ще бъде открит най-високият монумент на Св. Св. Константин и Елена в света (покровителите на града - бел.авт.) Той е всемирски монумент, не църковен, единствено с дарения - 350 хиляди лева събрахме. Самият пиедестал е 12 метра и фигурите са 4.8 м. Това ще го осветим, ще го създадем, ще стане. Ще вършим и една акция - всички, които носят имената Константин и Елена да дойдат тук да го открием дружно. Пачанга. Да стане шоу ". Това описа пазарджишкия кмет Тодор Попов в за " Капитал " в края на месец март.

Откриването на паметника в действителност се състоя на 20 май, въпреки и да не събра предстоящите високи посетители, отвън посланиците на Кралство Мароко, Република Сърбия, Република Беларус (с които Общината евентуално също е стоплила връзки около построяването на ), регионалния шеф и локални общественици. Една от аргументите за по-постното разкриване беше заложеният от депутата от " Продължаваме промяната " Петър Куленски въпрос до Министерството на културата дали " тупалката " е законна.

Парламентарният дневен ред се движеше в посока, която направи по този начин, че Куленски да получи отговор от министъра след формалното разкриване на паметника. Отговорът на министър Найден Тодоров, в резюме, гласи, че паметникът е противозаконен и Министерството на културата е изпратило инспектората си да ревизира всичко към разрешаването и градежа му.
Градински гном?
Куленски зададе въпроса през април и очакваше да получи отговор дали градежът не е следващото тъпчене на законите от кмета Попов, а градоначалникът на Пазарджик стартира с него открита престрелка през медиите. В писмо до депутата Попов разгласи, че скулптурната комбинация, ситуирана на брега на река Марица, не е монумент, а детайл от парковото и градинско изкуство. Затова той не е съгласувал градежа с Министерството на културата, както изисква Законът за културното завещание.
Реклама
Попов разгласи, че разрешителното за градеж на монумента, издадено от общината и основния проектант, е изцяло законно, заплаши Куленски да го съди за клюка и даже разгласи, че постъпката му граничи с измяната, което обаче " в едни други времена не е спряло родолюбивия възрожденски дух на пазарджиклията ".
Какво тук значи някаква си комбинация
Министърът на културата благодари на Куленски, че е съобщил за новия монумент в Пазарджик, защото в министерството не е постъпвало заявление за слагане на монумент, както би следвало по закон.

" Процедурата по Закона за културното завещание трябваше да завърши с издаване на мнение от министъра на културата, което е съображение за издаване на позволение за слагане, издадено от съответната община, само че явно в този случай не е спазен законът за културното завещание, съгласно който министърът на културата или несъмнено от него длъжностно лице съгласува капиталовите планове за създаване и слагането на монументи и сходни други структури в общественото пространство ", сподели министър Тодоров от парламентарната естрада.

По думите му нарушен е и още един закон - този за устройството на територията, съгласно който мемориални места и обекти, монументи, паметни плочи, монументално-декоративни структури и други, свързани с исторически събития и/или персони, се позволяват след решение на общинския съвет и още веднъж координиране с министерството на културата.
Кметът откри " градинския детайл " в наличието на поданици на града и трима посланици. Източник: Фейсбук, Тодор Попов Реклама
Тодоров означи, че след парламентарното запитване, кметът на Пазарджик показал самодейност да осведоми министерството преди откриването на паметника и препратил мнението си до Куленски, съгласно което " скулптурната комбинация на светите равноапостоли Св. Св. Константин и Елена не съставлява монумент, а детайл от парковото и градинско изкуство и не предстои на координиране по Закона за културното завещание ".

" Според нашите специалисти мнението за този детайл от 13 метра е безпричинно. В този смисъл разрешението за градеж, издадено от основния проектант на община Пазарджик е незаконосъобразно. От медиите разбрахме, че макар, че не е издавано мнение от министерството, както и че такова не е желано за разглеждане, паметникът е открит. Това е една забавна нова процедура, Министерството на културата да научава от медиите за разкриване на нови монументи, заради което разпоредих инспекция от инспектората и чакам да се сформира акт за нарушаване ", разяснява министърът.

В репликата си националният представител Петър Куленски съобщи, че поддържа построяването на монументи на културата в Пазарджик, само че при съблюдаване на всички нормативни условия и попита какви дейности следва да бъдат подхванати, с цел да бъдат преодолени законовите пропуски, позволени от общината, и паметникът да бъде легализиран.

Министърът отговори, че след инспекцията ще се пристъпи към легализиране на паметника.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР