В парламента се оформи нова тематична коалиция по темата "Македония".

...
В парламента се оформи нова тематична коалиция по темата "Македония".
Коментари Харесай

Външната комисия прие френското предложение за Северна Македония

В Народното събрание се оформи нова тематична коалиция по тематиката "Македония ". В нея влизат "Продължаваме смяната ", ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Демократична България ". Това стана ясно на съвещание на външната комисия на Народното събрание, която одобри решение, с което разпореди на държавното управление да утвърди преговорната рамка с Република Северна Македония, препоръчана от френското председателство. Тези 4 партии имат общо 176 депутати и решението би трябвало да се одобри и в пленарната зала.
Бяха импортирани три проекторешения - от Движение за права и свободи, от ГЕРБ и от "Демократична България ". Бе признато обаче това на "Демократична България ". Основният мотив на "Продължаваме смяната " да не поддържа другите две е да няма спекулации, че гласоподава дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Тошко Йорданов (ИТН) обаче не пропусна да означи, че въпреки всичко това ще се случи.
"Има подобен народ ", Българска социалистическа партия и "Възраждане " обявиха, че няма да поддържат решението. Мотивите и на трите празненство бяха сходни - че то се разграничава от това, което е приемал Народното събрание до момента, въпросът за езика е провесен, не дава отговор на националния интерес, не го пази пълноценно, доста се бърза.

"За нас предложенията, направени от Движение за права и свободи и ГЕРБ са неприемливи. "Демократична България " се доближава до нашите визии, само че ще се въздържим, това е добра основа ".
Това изясни Кристиян Вигенин (БСП). Той напомни, че Скопие към този момент е отхвърлила френското предложение.
"Нямаме държавно управление, Народното събрание не може да стартира работа, сходно решение може да има дълготрайни последствия. Не е редно.
Спокойно да обсъдим това, до което сме стигнали досега. Ако се стабилизира обстановката и има болшинство да се работи ", сподели още Вигенин.

Френското предложение за решаването на разногласията сред България и Република Северна Македония слага страната ни в добра позиция. Не инцидентно още няма позиция в Скопие, те се надяват ние да не го одобрим. Това сподели външният министър Теодора Генчовска пред външната комисия.

Тя въпреки всичко посочи, че оптимално за страната ни решение към момента няма.
Малко откакто Генчовска изчете отчета си Тошко Йорданов ( "Има такъа народ ") заяви, че македонският министър председател Димитър Ковачевски преди малко е декларирал, че Скопие отхвърля френското предложение. Йорданов изчете думите на Ковачевски:
"Що се отнася до френското предложение то е недопустимо за нас. Исторически претенции не могат да бъдат част от преговарната рамка ".
Това сподели Йорданов, цитирайки Ковачевски пред македонски медии, иронично отбелязвайки, че превежда.
Генчовска изясни, че от месец май е реализиран значителен прогрес във връзка с българските претенции. Тя обаче отхвърли да се ангажира с съответна рекомендация, по отношение на това какви да са идващите стъпки на България.
"Протоколът би трябвало да бъде подписан преди приемането на преговорната рамка ", посочи Генчовска.
В този протокол са разказани уговорките, които Скопие поема с съответни периоди.

Един от причините за приемането на решението е, че предлагането сигурно ще бъде годно до края на този месец, когато свършва френското председателство и не е ясно какво ще се случи по-късно.

"Най-добрият прозорец на опция е до края на това френско председателство. За да подпишете двустранния протокол ви би трябвало решение на Народното събрание. Го изпущихме пиленцето? "
Това разяснява съпредседателят на "Демократична България " Христо Иванов.
"Този пакет на председателството е най-хубавото, което е идвало до момента, чакаме решение на Народното събрание ", повтори Генчовска.
И добави:
"Очаквам решение на националното заседание и ще извърша решение на Народното събрание ". Тя призна, че има разлики межди френското предложение и българската позиция и за това трябват наказания от националното заседание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР