В пълно затъмнение протича посещението на съветника на Държавния департамент

...
В пълно затъмнение протича посещението на съветника на Държавния департамент
Коментари Харесай

Медийно затъмнение за високопоставена американска визита у нас

В цялостно затъмнение протича визитата на съветника на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шолей в България. Една от дребното информации излезе в страницата на американското посолство в България. По-късно " България он еър " пусна информацията от срещата му с военния министър Стефан Янев.

Ето какво гласи късото известие на посолството на Съединени американски щати: " По време на своето посещаване в България, съветникът на Държавния департамент Дерек Шолей отдели време да се запознае с фантастичната история и просвета на страната хазаин. Дерек Шолей е тук, с цел да продължи стратегическия разговор сред Съединени американски щати и нашия приближен сътрудник България по въпроси, вариращи от сигурност до разцвет. #ЗаедноСмеПоСилни "

А ето какво написа Христо Гаджев, народен представител от ГЕРБ във Facebook: Добре че са американците да ни уведомят какво се случва в българското държавно управление. Въпреки апелите на Стефан Янев да спрем да четем непозната преса, аз не преставам да го върша. Дори чета и публични държавни уеб сайтове. Днес на посещаване в България е бил съветникът в Държавния департамент Дерек Шолей. Според биографията му, той е с сан на зам.-министър и извършва специфични дипломатически задания, сложени му от Блинкен.

Според американското прессъобщение във визитата му са планувани срещи в София, Букурещ, НАТО и Европейска комисия, като за България категорично се акцентира продължаването на стратегическия разговор, почнал през януари 2020 по тематиките сигурност, енергетика и правораздаване. Всичко това приказва за аудиенция от високо равнище по значими за двустранното ни съдействие тематики. Големият изчезнал в тази аудиенция е Кирил Петков. Ще се получи много неуместно, в случай че на следващия ден консултант Шолей бъде признат от румънския министър председател (визитата в Сърбия може да е опрощение, само че не и причина).

По неприятното е, че в България: Информация за срещата на страницата на МФ – няма. Информация за срещата на страницата на Министерство на външните работи – няма. Информация за срещата на страницата на МО – беше оповестена към 22.20, до момента в който пишех статуса. Американците знаят какво значи думата бистрота, до момента в който в България новото държавно управление - не. Ето и информацията от срещата на Шолей със Стефан Янев, оповестена в късните часове в уеб страницата на bgonair.bg:

Министърът на защитата Стефан Янев се срещна със съветника на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шолей. Срещата беше извършена в границите на визитата в България на делегация, включваща представители на Държавния департамент и на Департамента по защита. Сред главните тематики, дискутирани по време на диалозите, бяха развиването на двустранните военни връзки и продължаването на стратегическия разговор, опциите за съдействие сред България и Съединени американски щати в областта на отбранителната промишленост и плановете за рационализация на въоръжените ни сили, оповестиха от Министерството на защитата.

" За нас е значимо в този сериозен миг да сме сигурни, че вървим в вярната посока посредством рационализация и създаване на качества “, съобщи министър Янев по време на диалозите. Той сложи акцент върху нуждата от осъществяване на плана за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от напъните ни за създаване на тежка механизирана бригада, която дефинира като предпочитан за Българската войска във допустимо най-кратки периоди.

В рамките на срещата беше прегледана тематиката за усложнената среда на сигурност с оглед обстановката към руско-украинската граница, ролята на НАТО в този подтекст, както и вероятните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент беше подложен върху стратегическото партньорство сред двете страни-членки на Алианса. Обсъдени бяха и опциите за създаване на единна Черноморска тактика.

Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер офанзиви, като от българска страна беше декларирано, че се работи по правене на национална киберстратегия, както и по построяването на качества за киберзащита.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР