В открито писмо до служебния министър на културата проф. Велислав

...
В открито писмо до служебния министър на културата проф. Велислав
Коментари Харесай

Музейни работници искат увеличение на финансирането и компенсации за Covid пандемията

В намерено писмо до служебния министър на културата проф. Велислав Минеков от сдружението „ Български музеи “ упорстват за увеличение на финансирането на музеите и действителни обезщетения за вредите, нанесени от Covid пандемията. 

От сдружението упорстват още - всички музеи от страната да преминат на бюджетна прехрана и да бъде въведен спомагателен годишен стандарт  за финансиране на откритите площи, стопанисвани от музеите и художествените галерии.

Борис Хаджийски, ръководител на сдружението, в което членуват 124 музейни институции от страната съобщи за „ Хоризонт “:

„ Нашите съществени претенции са шест, като главното, несъмнено, е увеличение на цената на субсидираната численост с най-малко 30 %, тъй като ножицата сред просветителна и културна сфера стартира да се отваря от ден на ден и повече, което значи, че на база на по-ниски заплати в музеите, респективно доста по-високи в просветителната сфера, множеството младежи избират да се ориентират към учебните заведения да стават учители. Ние желаеме в двете сфери просвета и обучение да вървят ръка за ръка и да няма подобен голям дисбаланс. Ние не можем да губим време, без значение какъв брой държавни управления ще дойдат след това, ние на всяко едно ще слагаме тези въпроси, с цел да може, когато бъде определен парламент те да бъдат импортирани и надлежно предпазени за идната 2022 година “.

В 11:30 следва среща на музейни служащи с културния министър Велислав Минеков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР