В Окръжния съд в Шумен в понеделник тръгва делото за

...
В Окръжния съд в Шумен в понеделник тръгва делото за
Коментари Харесай

Тръгва делото за жп инцидента в Хитрино

 Дерайлиралите цистерни посред центъра на шуменското село Хитрино във съдбовния 10 декември 2016 година  Главния ватман Димитър Михнев  Помощник машинистът Радослав Петков
В Окръжния съд в Шумен в понеделник потегля делото за адската жп злополука в Хитрино, лишила живота на 7 души и преобърнала ориста на стотици на 10 декември 2016 година Делото се гледа по новия Наказателно-процесуален кодекс и за първото разпоредително съвещание съдия-докладчикът Румяна Райкова е призовала 31 души. На подсъдимата пейка ще бъде изправени двамата обвинени машинисти на влака Димитър Михнев и Радослав Петков, които са на независимост. Останалите призовани са пострадали от жп случая, близки на починали и хора, които още лекуват тежки и междинни телесни повреди.

По време на съвещанието, което започва в 9,30 часа, правосъдният състав би трябвало да реши има ли позволени процесуални нарушавания в хода на досъдебното произвеждане, има ли учредения за връщане на делото, аргументиран ли е обвинителният акт. При явяване на страните и липса на нарушавания, е допустимо делото да тръгне и всъщност, разясняват адвокати.

Както „Труд“ писа, 10 месеца след нещастието Окръжната прокуратура в Шумен съобщи на съд основния ватман Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков, като само отговорни. Те са обвинени, че при ръководство на товарен трен са нарушили разпоредбите за придвижване, уредени в Закона за железопътния превоз, в Наредба N58 за разпоредбите за техническа употреба и по несъобразителност са предизвикали гибелта на 7 лица и телесни повреди на 14.

При подредено влизане в гара Хитрино на 3-ти отклонителен коловоз Михнев не извършил напътствията на сигнала на предупредителния семафор и управлявал влака със скорост 78 км/ч., като не понижил до 40 км/ч. Вторият ватман Петков не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто Михнев не посочил, че ръководи безвредно. Резултатът бил дерайлиране и разваляне на вагон-цистерни и по навръх 10-та, теч на пропилен и настъпил гърмеж, и просторен пожар. Разследването не е открило повреди в жп инфраструктура, в осигурителната техника, нито техническа нередовност на композицията или претоварване. Димитър Михнев беше пуснат под гаранция 10 000 лева, а Радослав Петков е с „подписка“. Нямат право да напущат страната.

Очаква се на съвещанието най-малко 20 пострадали от жп случая да бъдат конституирани като частни обвинители. Още през есента на м.г. в Софийски градски съд потеглиха каузи по гражданските искове на пострадалите против русенската фирма-собственик на влака „Булмаркет ДМ“ООД, дъщерната й „Булмаркет рейл карго“ЕООД и Национална компания железопътна инфраструктура. Общата стойност на исковете е за над 10 млн.лв. Делата са на друг стадий. Първото беше спряно два пъти, в този момент още веднъж се апелира от юрист Николай Димитров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР