В Окръжен съд – Враца днес се проведе Ден на

...
В Окръжен съд – Враца днес се проведе Ден на
Коментари Харесай

Деца от 2 училища посетиха Окръжен съд – Враца в Деня на отворените врати /снимки/

В Окръжен съд – Враца през днешния ден се организира Ден на отворените порти.
Поводът за събитието бе 10 декември, когато е призната Всеобщата декларация за правата на индивида от Общото заседание на Организация на обединените нации. Гости в съда бяха възпитаници от две врачански учебни заведения -  четвъртокласници от НУ „ Иван Вазов “ и единадесетокласници от СУ „ Никола Войводов “.
С по-малките възпитаници в Съдебната палата пристигнаха преподавателите Илияна Кръстева и Десислава Дамянова, а с по-големите - преподавателят Албена Топашка и педагогическият консултант на учебно заведение „ Никола Войводов “ Пепа Фердинандова.
Гостите бяха посрещнати от ръководителя на Окръжен съд – Враца арбитър Надя Пеловска и един от заместник-председателите – арбитър Петя Вълчева, които водиха беседите с учениците. Първоначално и двете групи възпитаници получиха обща информация за историята на постройката на Съдебната палата, за институциите, които работят в нея и разгледаха едно от деловодствата в Окръжен съд – Враца. Беседите се организираха в  една от правосъдните зали, като поднесената информация бе съобразена с възрастта на гостите. На по-малките възпитаници бе разказано за другите специалности в съда, научиха къде в правосъдната зала стоят съдията, прокурора и юриста, и по какъв начин са облечени, с цел да ги разграничават, какво е закононарушение, какви закононарушения има и какви санкции, а също по какъв начин минава едно дело.
Освен съдиите Пеловска и Вълчева, пред децата за своите специалности приказваха също прокурорът Иван Иванов и юрист Мария Генова.
Темите, които бяха разисквани с единадесетокласниците от СУ „ Никола Войводов “ бяха определени от самите възпитаници след авансово направена анонимна анкета с тях. Освен главната информация за звената в съда, за типовете каузи, които Окръжен съд преглежда, за това какво е закононарушение и какви санкции се постановат за другите закононарушения, съдиите им описаха по какъв начин минават едно наказателно и едно гражданско дело, кои са страните по другите типове каузи, по какъв начин се дефинира размерът и типът на наказванията, кой взема решение кое е доказателство в съда.
Учениците получиха изчерпателни отговори от арбитър Пеловска и арбитър Вълчева на многочислените си въпроси. Проведен бе и диалог за това сложна ли е специалността на съдията. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР