В около 10% от случаите, в които ние извършваме инспекции

...
В около 10% от случаите, в които ние извършваме инспекции
Коментари Харесай

10% от проверките по морето установяват нарушения

В към 10% от случаите, в които ние правим инспекции и инспекции в туристически обекти, се установяват друг вид нарушавания.

Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, който показа в парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм резултатите от контролната активност в туристическите обекти по Черноморието в осъществяване на Програма „ Лято 2017г”.

„ Не се вижда сериозна смяна в главните видове нарушавания, с едно изключение – през тази година са много повече затворените обекти заради липса на категоризация”, изясни Маргаритов. От думите му стана ясно, че туристическите обекти, които са тествани през лятото от Комисията са няколко хиляди.

„ Този летен сезон е първият, в който ние пълноценно осъществявахме контролна активност по новата, настояща от 2016 година Наредба за категоризиране на обектите. Тя съдържа в себе си някои много съществени условия, с които явно не всички са съумели да се оправят в миналия едногодишен интервал, макар че имаше и гратисен интервал във връзка с влизането ѝ в сила”, изясни ръководителят на КЗП. Маргаритов обърна и внимание на нелоялните търговски практики, които получиха мощен медиен отзив през този летен сезон, съобщи " Фокус ".

„ Най-фрапиращите – шалтетата на единия от плажовете, които надвишаваха неведнъж наложителната по контракта за концесия такса, таксата за празен стол и други сходни примери”, изясни Маргаритов. Той акцентира, че интензивността на потребителите в откритите от комисията виртуални приемни се е нараснала. „ Получили сме над 120 сигнала. Ако се върнем обратно във времето ще забележим, че тогава, когато действаха наши сезонни офиси, сигналите бяха в пъти по-малко”, добави още Димитър Маргаритов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР