В околностите на Киев през нощта се е чувала артилерийска

...
В околностите на Киев през нощта се е чувала артилерийска
Коментари Харесай

Боевете около Киев продължават, съобщава се за убити цивилни

В покрайнините на Киев през нощта се е чувала артилерийска пукотевица, само че самият град не е бил обстрелван от съветските въоръжени сили, заяви през днешния ден заместник-кметът на украинската столица Микола Поворозник, представен от Ройтерс.
"Нощта мина относително умерено ", сподели Поворозник пред националната телевизия на Украйна. Той заключи, че са се чували сирените и екотът от стрелбата в покрайнините на Киев, само че самият град не е бил обстрелван.
Губернаторът на Черниговска област в Северна Украйна Вячеслав Чаус обаче сподели, че съветските офанзиви са траяли със същата активност, макар обещанието на Москва да понижи военната си интензивност в региона, съобщи още Ройтерс.
"Вярваме ли на (това) заричане? Разбира се че не ", написа Чаус в Телеграм. "Намалената интензивност " в Черниговска област бе демонстрирана посредством нанасянето от врага на удари, в това число от въздуха, по (град) Нежин, и през цялата нощ те нанасяха удари по Чернигов ", добави той.
След мирните договаряния през вчерашния ден в Истанбул Русия даде обещание да понижи своята "военна активност " в Украйна в региона на столицата Киев и северния град Чернигов. Преди няколко дни, в петък, тя обаче сподели, че източният район Донбас ще бъде приоритет на нейната "специална военна интервенция " в прилежащата страна.
За през днешния ден са контрактувани три филантропични коридора за изтегляне на цивилни - от Бердянск, Мелитопол и Енергодар, разгласи украинският вицепремиер Ирина Верешчук, представена от националната осведомителна организация Укринформ.
Тя заяви, че Украйна е поискала от Русия на договарянията през вчерашния ден да разреши основаването на 97 филантропични коридора от най-тежко засегнатите от военните дейности градове и села.
Украинската войска споделя, че има заплаха от експлодиране на боеприпаси в неработещата атомна електроцентрала в Чернобил, и желае съветските въоръжени сили да се изтеглят от региона, съобщи още Верешчук, представена от Ройтерс. Тя прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да предприеме неотложно ограничения за демилитаризиране на неразрешената зона към АЕЦ "Чернобил ".
Руските сили са нанесли през нощта удари по промишлени обекти в Хмелницка област, заяви през днешния ден губернаторът на западния украински район Серхий Хамалий, представен от Ройтерс.
Хамалий не даде детайлности за изумените цели. Пламналите пожари са локализирани и се ревизира за жертви, добави той.
Украинските управляващи и проруските сепаратисти в източната част на страната си насочиха по-рано през днешния ден взаимни обвинявания за обстрел в Луганска област.
Губернаторът на района Серхий Гайдай заяви, че жилищни региони в град Лисичанск са били обстрелвани с тежка артилерия тази заран, съобщи Ройтерс.
"Много здания се срутиха ", написа Гайдай в Телеграм. Той добави, че избавителни екипи търсят хора под отломките.
При обстрела има убити и ранени. Броят им се прецизира, споделиха във Facebook украинските военни управляващи в Луганска област, съобщи организация Укринформ.
Проруските сепаратисти от така наречен Луганска национална република (ЛНР) оповестиха за обстрел на град Луганск от страна на украинската войска с ракета "Точка-У " рано тази заран. Няма потърпевши хора и нанесени материални вреди, написа в обявата в Телеграм, представена от ТАСС.
Сепаратистите от така наречен Донецка национална република (ДНР) на собствен ред споделиха, че двама цивилни са били убити убити при обстрел на Донецк с тежка артилерия от страна на украинската войска. Те оповестиха за двама починали цивилни при украински обстрел и в град Горловка.
От ЛНР споделиха, че през последното денонощие са умъртвили 30 украински бойци. Сепаратистите от ДНР оповестиха, че въоръжените сили на Украйна са изгубили 48 души, съобщи ТАСС.
Тези изказвания не са доказани от самостоятелен източник.
Руските сили обстрелват от региони, следени от сепаратистите, съвсем всички градове в Донецка област по продължение на фронтовата линия, сподели през днешния ден пред националната телевизия губернаторът на източния украински район Павло Кириленко, представен от Ройтерс.
Той изрази опасения, че обстановката може да се утежни, откакто Русия разгласи, че концентрира военните си старания в Украйна на изток.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР