В областната администрация във Варна е открит временен център за

...
В областната администрация във Варна е открит временен център за
Коментари Харесай

Хотели край Варна готови да приютят бежанци от Украйна



В регионалната администрация във Варна е открит краткотраен център за помощ и съгласуваност на идващите от Украйна , заяви регионалният шеф на Варна Благомир Коцев. Към центъра могат да се обръщат и украинските жители, пристигнали у нас, които имат нужда от някаква поддръжка или да бъдат настанени някъде. Новосформираното звено е разкрито в партньорство с фондация „ Благотворителен фонд „ Европа “, основана от украинци, живеещи във Варна.

Украинските жители ще бъдат посрещани от доброволци , в случай че имат потребност от заслон или здравна помощ.

Телефонният номер , на който може да се обади всеки, който има предпочитание да помогне на идващите е 0888 443 128.

Три хотела в покрайнините на Варна са в подготвеност да настаняват безплатно бежанци от Украйна, водят се диалози със притежателите на други 10 хотела, които са декларирали предпочитание да оказват помощ.

Единственото място, откъдето получаваме и нформация за хора, които няма къде да отидат , е нашето консулство в Одеса, към този момент не оповестяват за такива, добави Коцев.

Заедно със своя заместител Павел Павлов регионалният шеф посрещна следващ рейс с близо 50 евакуирани дами и деца от Одеса .

„ Много е неприятно. Особено в Киев. Отидохме в Одеса, спахме първата нощ в бомбоубежище и незабавно тръгнахме с България “, споделя Елена Ивановна, която е пристигнала у нас и ще употребява жилището си в Слънчев бряг.

В Дома на украинците във варненския квартал „ Чайка “ донори са донесли суха храна и хигиенични материали.

Искаме най-малко с някаква капчица да помогнем на нашия народ “, споделя Татяна Ребитова – Яшар, която дефинира цялата обстановка като „ доста мъчителна “ и показва вяра украинските бойци час по-скоро „ да спасят страната “.

„ Малко вода, някои варива. Снаха ми е от Украйна – до Болград едно село. Роднините ѝ са там “, добавя Иван Иванов, който счита, че „ не може по този начин вероломно да се нахлува и да се завладяват територии “.

Хотелиерът Атанас Карагеоргиев показва подготвеност да подслони бежанци в хотела си без да желае нищо отсреща.

„ Ние чакаме да отворим за Великден. 4 5 дни имаме, в които можем да одобряваме напълно умерено хора . Имам подготвеност за 50% на единия хотел, 50% на другия. Това са към 150 стаи. “
Карагеоргиев е на мнение, че страната е толкова „ бюрократично обрасла “, че бежанците до момента в който минат през службите по миграция и трудова претовареност, ще пристигна време да си потеглят.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР