В Областната администрация в Сливен днес бе поставен първият апостил

...
В Областната администрация в Сливен днес бе поставен първият апостил
Коментари Харесай

В Областната администрация в Сливен бе поставен първият апостил върху документ

В Областната администрация в Сливен през днешния ден бе подложен първият апостил върху документ за чужбина .
Легализираният документ е уверение за фамилното състояние на гражданка.
Предоставянето на новата услуга влезе в действие от 1 януари 2019 година и касае единствено документи по гражданско положение, издадени от кметовете и общините: акт за раждане, уверение за фамилно състояние, уверение за наследници и други
За услугата се заплаща такса, избрана в чл.8 от Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи и Закона за държавните такси. Досега апостилите се поставяха в Министерство на външните работи. Възможността това да става в регионалните администрации икономисва на жителите време, разноски и понижава тежестта на обслужването.
Документите, които имат апостил, се освобождават от всякаква спомагателна форма на заверка в страните, които са страни по Хагската спогодба от 1961 година.
От Областна администрация прецизираха, че издаваните от общините документи би трябвало да бъдат със специфичен щемпел, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел жителите би трябвало да осведомят общинските чиновници, че документът им е нужен за показване в чужбина.
Областните администрации могат да прави заверка на документи, издадени от кметовете и общините в цялата страна, а освен от тези, които се намират на тяхна територия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР