В някои от областите, които първи взеха мерки, както например

...
В някои от областите, които първи взеха мерки, както например
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: В Бургас, Варна и Плевен има минимално понижение на заболелите

„ В някои от областите, които първи взеха ограничения, както да вземем за пример в Смолян, има даже намаляване на заболеваемостта. В други, които скоро взеха ограничения, както София-област, продължава повишението, т.е. те са рекордьора сега с максимален брой болни. В Бургас, Варна и Плевен има минимално намаляване на заболелите. Дори в Бургас е много по-сериозна наклонността на понижаване на случаите “.

Това съобщи пред „ Българска национална телевизия “ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова . Тя разяснява развиването на грипната зараза у нас, при която по думите ѝ няма изненади и се развива с темпото и параметрите на миналогодишната. Според нея страната ни се намира напълно покрай пика на заболеваемостта , което е очевидно от внезапното нарастване на случаите през последните дни.

„ Продължава това придвижване нагоре надолу при другите области, само че в страната има минимално покачване “. 

Тя цитира статистика, съгласно която за столицата е регистрирано много под междинното за страната равнище на заболеваемост, което най-вероятно се дължи на по-големия брой имунизирани и по-добрите защитни ограничения, които софиянци подхващат. Другата опция е обвързвана със забавяне на грипната вълна, която не се популяризира отмерено във всички градове и области на страната. 

„ Доколко това отразява фактически броя на болни, може да се поспори. Когато се разискват ограничения за въвеждане на такова изключително състояние, се гледат хоспитализациите и отсъствията на децата от учебно заведение. Комплексна е оценката, а освен по заболеваемост, която за София-град е една от най-ниските за страната “.

Тя напомни, че бързите тестванията са едно огромно облекчение, защото улеснява диагностицирането на едно заболяване, изключително за хората, за които е мъчно да стигнат до лаборатория. По думите ѝ те работят добре, само че могат да открият вируса , когато той е в по-голямо количество и в напълно начален стадий би било по-трудно да се сложи точна диагноза. При сходни случаи не е неприятно пробата да се повтори след ден-два, когато към момента няма да бъде късно за реагиране и съответно лекуване с лекарства. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР