В новосформираната комисия в НС, която трябва да се занимава

...
В новосформираната комисия в НС, която трябва да се занимава
Коментари Харесай

Петър Славов: Новата комисия в НС за Конституцията е тупкане на топката

В новосформираната комисия в Народно събрание, която би трябвало да се занимава с предлагането на ГЕРБ за нова Конституция, юристите са по-малко от тези, които не са адвокати. Там може да видите инженери, танцьорки, с почитание към техните специалности, само че в такава комисия най-малкото, което е належащо е да има са адвокати. Това е туптене на топката. Да си не престават митингите, да си приказват нещо в тази комисия и най-после да си гласоподават техните оферти както са ги предложили.
Това сподели юриста Петър Славов в предаването " Лице в лице " по бТВ. Той разяснява тематиката за провеждането на почтени избори, върховенството на закона и новата парламентарна комисия, която би трябвало да прегледа поекта за нова Конституция на ГЕРБ.

Славов бе безапелационен, че няма да взе участие в препоръчаните диалози председателяна на новосформирана комисия Десислава Атанасова, тъй като процедурата не планува смяна на импортираните оферти.

Аз съм взел участие в предходна такава процедура, която няма нищо общо с тази, която в този момент желаят да създадат. Привърженик съм, когато нещо не работи, то да бъди поправено, с цел да работи по добре, а не да бъде зачеркнато. Не е належащо да се зачеркне всичко реализирано до в този момент. Реално огромна част от текстовете са пренаписани, това не е нов план за Конституция.

Самите вносители се самоотрекоха от част от предложенията си, да вземем за пример за законодателна самодейност на Прокуратурата.

В правото и в Конституционализма така наречен официална страна на нещата е доста сериозна. Ако в този момент процедурата показва, че се преглеждат единствено препоръчаните промени и не се пипат други, сега имаме напълно нов план, в който е преписана остарялата Конституция и действително не е нов главен закон на страната ни.

В глава „ Съдебна власт “ измененията могат да бъдат направени даже от нормално национално заседание.

На въпрос дали има рискова игра с референдумите от страна на Вътрешна македонска революционна организация Славов разяснява, че в пленарна залата е станала " някаква партийна уйдурма " и предложенията са пирети.

" Като чуха мнението на хората, на над 2 милиона души, за отдалечено електронно гласоподаване, какво направиха? Отхвърлиха всичко. ", разяснява още Славов.

По думите му предлагането, което дава опция с 10 % от гласовете да има опция да се трансформира ръководството на страната - от парламентарна република да станем монархия да вземем за пример, е нещо което няма по какъв начин да стане. Конституцията ни има задоволително механизми да предотврати сходно нещо. Това демонстрира правната просвета на хората, които са създали мощно противоконституционне закон.

Относно измененията в изборния кодекс Славов съобщи, че огромния риск е да остане това което е гласувано в този момент, т.е. да остане електронното и редом с него гласуването на хартия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР