В нов доклад експерти от Световната банка предупредиха, че по-нататъшната

...
В нов доклад експерти от Световната банка предупредиха, че по-нататъшната
Коментари Харесай

Световната банка с шокираща прогноза за цените на петрола

В нов отчет специалисти от Световната банка предизвестиха, че по-нататъшната ескалация на спора сред Израел и Хамас може да предизвика мощен скок на цените на петрола и инфлацията.

Голяма ескалация на войната сред Израел и Хамас и по-широк спор в Близкия изток може да докара до повишаване на цените на петрола с до 75%, предизвести в собствен отчет Световната банка.

Възможността за сходно развиване, което ще докара до световен енергиен потрес, се трансформира в нов огромен проблем за икономисти и политици, които прекараха миналата година в опити да се борят с инфлацията, написа The New York Times.

Досега цените на силата остават значително непроменени, откакто Хамас нахлу в Израел на 7 октомври. Експертите обаче наблюдават от близко развиването и проучват предходни спорове в района, с цел да предскажат евентуалния мащаб на икономическите последствия, в случай че актуалният спор ескалира и се популяризира в целия Близък изток.

Ново изследване на Световната банка допуска, че сходна рецесия може да се натрупа върху разстройствата на енергийния пазар, към този момент породени от спора Русия-Украйна, влошавайки икономическите му последствия.

„ Новият спор в Близкия изток идва на фона на най-големия потрес за стоковите пазари от 70-те години на предишния век – спорът на Русия с Украйна “, сподели в изказване основният икономист на Световната банка Индермит Гил, представяйки отчета: „ Ако спорът ескалира „ стопанската система ще бъде изправена пред двоен енергиен потрес за първи път от десетилетия – освен поради събитията в Украйна, само че и поради Близкия изток. ”

Световната банка предвижда, че международните цени на петрола, които сега се движат към 85 $ за барел, ще бъдат приблизително 90 $ за барел през това тримесечие. Организацията счита, че те ще паднат през идната година, само че спиранията в доставките на нефт могат радикално да трансформират тези прогнози.

Най-лошият сюжет за развиването на банката е обвързван с арабското петролно ембарго от 1973 година, настъпило по време на арабско-израелската война. Събитие от подобен мащаб може да отстрани до осем милиона барела нефт дневно от петролния пазар и да тласне цените до 157 $ за барел.

По-малко сериозен, само че въпреки всичко унищожителен резултат би могъл да бъде, в случай че тази война възпроизведе войната в Ирак от 2003 година, като доставките на нефт бяха понижени с пет милиона барела дневно и цените се повишиха с цели 35 % до 121 $ за барел.

По-скромен резултат би бил, в случай че спорът беше сходен на гражданската война в Либия през 2011 година, когато два милиона барела нефт се губеха дневно на международните пазари и цените се покачиха с цели 13 % до 102 $ за барел.

Служители на Световната банка предизвестиха, че въздействието върху инфлацията и международната стопанска система ще зависи от продължителността на спора и какъв брой дълго цените на петрола ще останат високи. Те обаче споделиха, че в случай че по-високите цени на петрола продължат, това ще докара до по-високи цени на храните, индустриалните метали и златото.

Съединени американски щати и Европа се пробват да предотвратят внезапното повишаване на международните цени на петрола след началото на ударите на Русия в Украйна. Западните страни вкараха ценови предел за износа на сила от Русия. Този ход имаше за цел да ограничи приходите на Москва от нефт, като в същото време обезпечи непрекъснати доставки на нефт.

Администрацията на Байдън също употребява своя стратегически петролен запас, с цел да понижи натиска върху цените на петрола. Висш чиновник на администрацията сподели пред The ​​New York Times предходната седмица, че президентът Байдън може да позволи нов кръг от евакуиране на нефт от Националния стратегически петролен запас, авариен ресурс от недопечен нефт, съхраняван в подземни солени пещери покрай Мексиканския залив.

Представители на администрацията на Байдън обществено омаловажаха опасенията си по отношение на икономическите последствия от спора, като споделиха, че е прекомерно рано да се предвижда въздействието. Министърът на финансите Джанет Л. Йелън сподели пред Bloomberg News предходната седмица, че цените на петрола към момента са като цяло непроменени и че тя към момента не е видяла признаци, че войната има световно икономическо влияние.

„ Какво може да се случи, в случай че войната се разшири? Разбира се, може да има и по-значими последствия “, сподели госпожа Йелън.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР