В Норвегия днес бе отбелязана шестата годишнина от двойния бомбен

...
В Норвегия днес бе отбелязана шестата годишнина от двойния бомбен
Коментари Харесай

В Норвегия отбелязаха 6 г. от атентатите в Осло и масовото убийство на остров Ютьоя

В Норвегия през днешния ден бе маркирана шестата годишнина от двойния бомбен атентат в Осло и стрелбата на остров край града, в които починаха 77 души и десетки бяха ранени, съобщи ДПА.

На скромна възпоменателна гала в постройката на държавното управление министър председателят Ерна Сулберг сподели, че 22 юли "винаги ще бъде дата, обвързвана със боязън, обезсърчение и тъга ". Тя означи, че на този ден полезностите на норвежците са били подложени на тестване и че е належащо "да се предава познанието за случилото се ". По думите й 22 юли е "денят в който ни се припомня какво би трябвало да браним и защо би трябвало да се борим: доверие, неприкритост, многообразие ".

През август 2012 година крайнодесният екстремист Андерш Беринг Брайвик бе наказан на 21 години затвор за нападенията с бомби и огнестрелно оръжие в Осло и юношески лагер на лявата Работническа партия край столицата.

На друга гала на остров Ютьоя, където нападателят мазета с безразборна пукотевица 69 млади последователи на лявата партия, също се състоя възпоменателна гала. Председателката на младежкото крило на партията Мани Хусаини съобщи, че "22 юли не беше покруса, а тероризъм, ориентиран против нашата народна власт ". Тя акцентира, че идеологията и омразата, стимулирали Брайвик, би трябвало да бъдат изследвани.

Двете церемонии бяха придружени от прочитане на имената на жертвите и полагане на цветя. Присъстваха водачът на Работническата партия Йонас Гар Стьоре и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, министър председател на Норвегия по времето на атентата, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР