В неяснота е обвит към момента очаквания разпит на главния

...
В неяснота е обвит към момента очаквания разпит на главния
Коментари Харесай

Мистерия с разпита на Иван Гешев: Чакат го в прокуратурата, той провежда срещи

В неизясненост е обгърнат все още упования разпит на основния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура. Първият обвинител е извикан да даде обяснения по инспекция за търговия с въздействие.

За упования разпит заяви самият той предходната седмица и даже уточни деня и часа - понеделник в 10. До този час обаче никой от чакащите го публицисти не го видя да влиза в постройката - нито пред централния, нито през непряк вход. 

По неофициална информация Гешев въпреки всичко е вътре и разпитът тече. 

В същото време от прокуратурата обаче разпространиха фотоси и прессъобщение за среща на Иван Гешев с близки на потърпевши от пътни катастрофи. Не се прецизира в какъв брой часа е извършена срещата, само че известието е с днешна дата. 

Миналата седмица Гешев самичък оповести, че му следва инспекция по отношение на изказванията му от 15 май. Не е ясно обаче за коя тъкмо част от изказванията е свикан обвинител номер едно и в какво качество ще дава пояснения. Паралелно основният прокурор анонсира и желанието си да излезе в отпуск - още веднъж от понеделник. 

Спокойствието на почивния и празничен Първи май бе нарушено от един гърмеж и голям брой изключителни излъчвания. До пътуващата към София кола на основния прокурор Иван Гешев бе избухнал гърмеж. 

 

 
Огненият дирек, който е изригнал е бил с височина 4-5 метра. Очевидно бомбата е била, взривното устройство е било с желанието да убие.
Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор

На следващия ден рулетката се завъртя: премиерът Гълъб Донев събра служби и и министерства, прокурори в цялата страна излязоха на митинг против натиска в правораздаването, а Министерство на вътрешните работи, разследване и прокуратура се разминаха във версиите. Основната неяснота беше дали Гешев е пътувал със семейството си. 

 
Само едно случайност е избавила както основния прокурор, по този начин и фамилията му.
Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор - от гърмежа

Първоначалният коментар на Сарафов не бе доказан в следващите дни.

И по този начин се стигна до позиция на заместник-главния прокурор:

„ Аз самият съм бил измамен от думите на господин Гешев. "

След гърмежа до колата си, Иван Гешев отпътува за чужбина. Там го застигна новината, че Прокурорската гилдия предлага неговото премахване.

" Считаме, че дейностите на основния прокурор по време на първичния оглед на местопроизшествието съставляват тежко нарушавания на неговите служебни отговорности. "

Освобождаването на Иван Гешев се оказа и приоритет за предложената за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел.

 
Първото, което ще направи министъра на правораздаването в моето държавно управление ще е да внесе пред Висш съдебен съвет искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев.
Мария Габриел

И две седмици откакто бомбата се взриви до колата на обвинител номер едно, Иван Гешев хвърли бомба с изказванията си.

 
Получих обръщение, че в случай че до 10 ч. не си подам оставката... а и семейство, по този начин нататък... някой ще натисне копчето „ enter ”. Всичко стартира преди месеци. Тогава получих предложение – завоалирано, споделиха, че е от Бойко Борисов – да стана дипломат или в Израел, или в Турция. А и вероятно да имам политическа кариера, може би в неговата партия.
Иван Гешев, основен прокурор

Според заместника му Сарафов - с думите си Гешев е направил поръчка за влизане в политиката. Той прикани основният прокурор да бъде освободен, а от правосъдния министър изиска защита.

 
Защото познавам господин Гешев и точно по тази причина се опасявам за своя живот.
Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор 

Ден по-късно Сарафов подаде и сигнал против Гешев в прокуратурата.

След завръщането си от чужбина пред пленума на ВСС главният прокурор предупреди сътрудниците си кадровици, че следва да даде пояснения, с които ще засрами част от тях и че ще го направи поради независимостта на съда. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР