В неделя Северна Корея разкритикува САЩ, Южна Корея и Япония,

...
В неделя Северна Корея разкритикува САЩ, Южна Корея и Япония,
Коментари Харесай

Северна Корея недоволна от военното сътрудничество между САЩ, Япония и Южна Корея

В неделя Северна Корея разкритикува Съединени американски щати, Южна Корея и Япония, че упорстват да засилят тристранното си военно съдействие, ориентирано към Севера, предупреждавайки, че този ход провокира незабавни апели към страната да ускори военния си потенциал, осведоми Асошиейтед прес.

Северна Корея от дълго време цитира това, което назовава неприязън от страна на Съединените щати и техните съдружници, като причина да продължи нуклеарна стратегия. Изявлението от неделя идва в миг, когато съседите на Северна Корея споделя, че страната е подготвена за първия си нуклеарен опит от пет години насам като част от провокативната серия от оръжейни проби тази година.

" Преобладаващата обстановка изисква по-спешно създаване на защитата на страната, с цел да се оправи интензивно с бързото утежняване на средата за сигурност на Корейския полуостров и останалия свят ", се споделя в изказване на севернокорейското външно министерство, без да се прецизира по какъв начин е ще усили военния си потенциал.

Изявлението оспори тристранната среща сред водачите на Съединени американски щати, Южна Корея и Япония в коридорите на срещата на върха на НАТО предходната седмица, по време на която те подчертаха нуждата от усилване на съдействието си за справяне със севернокорейските нуклеарни закани.

" Главните ръководители на Съединени американски щати, Япония и Южна Корея събраха главите си за борба със Северна Корея и разискаха рисковите взаимни военни контрамерки против нея, в това число стартирането на тристранни взаимни военни учения ", се споделя в изказването.

Северна Корея гледа на водените от Съединени американски щати военни учения в района, изключително тези с конкурентна Южна Корея, като подготовка за навлизане, макар че Вашингтон и Сеул неведнъж са заявявали, че нямат планове да нападат Севера.

По време на неотдавнашната тристранна среща президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че е " надълбоко угрижен " за продължаващите тествания на балистични ракети на Северна Корея и очевидните проекти за осъществяване на нуклеарен опит. Южнокорейският президент Юн Сук Йол сподели, че смисъла на тристранното съдействие е повишено в лицето на напредналата нуклеарна стратегия на Северна Корея, до момента в който японският министър председател Фумио Кишида сподели, че взаимните противоракетни учения ще бъдат значими за въздържане на севернокорейските закани.

Изявлението на Северна Корея упрекна Съединените щати в преувеличаване на слуховете за севернокорейските закани, " с цел да обезпечат опрощение за реализиране на военно превъзходство над Азиатско-тихоокеанския район, в това число Корейския полуостров ".

Северна Корея съобщи, че неотдавнашната среща на върха на НАТО потвърждава хипотетичен проект на Съединени американски щати за въздържане на Русия и Китай посредством реализиране на " милитаризация на Европа "  и образуване на сходен на НАТО съюз в Азия. В него се споделя, че " безразсъдните военни ходове на Съединени американски щати и техните васални сили " могат да доведат до рискови последствия като нуклеарна война, протичаща по едно и също време в Европа и Азиатско-тихоокеанския район.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР