В неделя и понеделник градският часовник във Варна временно няма

...
В неделя и понеделник градският часовник във Варна временно няма
Коментари Харесай

Правят профилактика на градския часовник във Варна

В неделя и понеделник градският часовник във Варна краткотрайно няма да работи, поради профилактика на механизмите. Това заяви Християн Тилкиян, който поддържа градския часовник във Варна, съобщи кореспондент на " Фокус “.  След профилактиката, часовникът ще си проработи обикновено, по този начин по какъв начин го прави повече от век.

И малко информация за варненския часовник *:

Часовниковата кула и зала " Съединение " са издигнати в края на 1889 година след взето решение на общинския съвет при първия кметски мандат на Кръстьо Мирски. Планът е направен от градския инженер Сава Димитриевич, който проектира 24 метрова кула, за потребностите на наблюдателница на Пожарната команда. През 1891г. е инсталиран закупения от чужбина часовников механизъм и кулата дефинитивно трансформира предназначението си.

За подръжката на часовниковия механизъм от монтирането му се грижи известния варненски държавник Отон Иванов. След неговата кончина през 1932 година грижите са поети от сина му – Иван Отонов. Часовниковата кула се извисява с купол, увенчан с осмоъгълна камбанария, отворена от четирите си страни. Камбанарията приключва с висок шпил.

Със самобитната си архитектура, разчупен размер и височина градският часовник е туристическа забележителност и един от акцентите в градското ядро. Заедно с часовниковата кула е издигната зала " Съединение ". До построяването й дребното културни прояви се провеждали в салоните на конака, турските казарми и така наречен зала " Конкордия ", която се намирала в частния дом на търговеца Паруш Георгиев на ул. " Хан Крум ". При пожар къщата изгаря и незабавно се постанова да се построи градска зала, която е проектирана от арменския проектант Кюрегян, който живее и работи в Цариград. Открита е в края на 1890 година с гастролирането на софийската трагична натрупа " Основа ".

От архитектурна позиция интерес съставлява източната фасада, построена в духа на италианския подем, с богат смес на детайли от арменската архитектура, което й придава необикновен сексапил. Залата се употребява за сказки, празнувания, балове, както и като сценичен салон.

От 1909 година в нея се прожектират филми. През 1914 година, когато е открита дизеловата електроцентрала, е електрифицирана. След направено преустрояване, от 12.ІХ.1921 година залата става общински спектакъл. На 9.ХІІ.1934 година тук е намерено Радио Варна. През 1965 година по план на арх. Камен Горанов залата е преустроена главно и става филиал на Варненския трагичен спектакъл " Стоян Бъчваров " под името " Варненска комуна ". Сегашния тип добива през 2007 година, когато в северната част е направена пристройка по план на арх. Димитър Стефанов, в която е поместено входното пространство и сладкарница. От своето изграждане до през днешния ден градският часовник и зала " Съединение " са емблема на града.

*Информацията е предоставена от Visit Varna
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР