В недалечно бъдеще лекарите могат да третират болести, натоварвайки поставени

...
В недалечно бъдеще лекарите могат да третират болести, натоварвайки поставени
Коментари Харесай

Умни клетки могат да лекуват болести в бъдещето

В недалечно бъдеще лекарите могат да третират заболявания, натоварвайки сложени в тялото изкуствени кафези със задачата да се оправят с казуса на клетъчно равнище, написа сп. "Сайънс адвансис ", представено от Българска телеграфна агенция.

Учени от университета на Алберта, Канада, взаимно с сътрудници от университета на Тренто, Италия, са основали изкуствени "умни кафези ", които могат да споделят по химичен път със заобикалящите ги живи кафези и да оказват въздействие върху държанието им.

"Начинът, по който си представяме нещата, е да сътворяваме изкуствени кафези и да ги влагаме в жив организъм. Ако те са в положение да усетят заобикалящата ги среда и по-късно в уместно време да синтезират и освобождават химически сигнали, нужни да накараме естествените кафези да вършат това, което желаеме, това би била доста ефикасна терапия ", споделя Шереф Манси от изследователския екип.

"По този метод организмът ще може да се възвръща самичък, без помощта на хапчета и други лекарства ", добавя експертът.

"Умните кафези " не са живи, само че имат някои характерности на живи кафези, с цел да могат да пресъздават част от техните функционалности. Въпросните кафези не могат да се възпроизвеждат и умират скоро откакто бъдат употребявани. Подходът може и да звучи като научна фантастика, само че съгласно Манси може да бъде употребен за вид персонализирана медицина, която следи изменящите се условия в действително време.

Подобни изкуствени кафези могат да бъдат натоварени със задачата да откриват и реагират на рак, да доставят антибиотици, в случай че засекат бактериална зараза, или да освобождават допамин, чийто дефицит се свързва с развиване на заболяването на Паркинсон. Едно от главните преимущества на изкуствените кафези е, че опцията да бъдат проектирани "от нулата " за избрана цел, ги прави по-предсказуеми, в сравнение с в случай че за същата цел бъдат употребявани живи бактерии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР