В най-мрачният сценарий, при който бъде спряна доставката на руски

...
В най-мрачният сценарий, при който бъде спряна доставката на руски
Коментари Харесай

Асен Василев: Икономиката може да издържи 6 месеца, ако Русия спре петрола и затворят Босфора

В най-мрачният сюжет, при който бъде спряна доставката на съветски нефт към България и бъде затворено придвижването на кораби през Босфора, стопанската система на страната ни може да издържи в продължение на 6 месеца.

Това разгласи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарния надзор.

Той изрази убеденост, че Европейската комисия ще даде опция България да получава съветски нефт, като паралелно с това ще се търсят способи за диверсифициране на доставките на нефт.

" Шест месеца може да издържим при затваряне на Босфора и при прекъсване на съветския нефт. Това е най-черният сюжет, който може да си представим, тъй като това значи, че няма от кое място да влезе транспортен съд, който да стигне до пристанище Росенец, което е главното петролно пристанище в страната. Има буфери, заложени в бюджета, които да могат да се употребяват за бърза реакция при подобен сюжет. Българският народен интерес, както нееднократно съм заявявал е, ние да си получим дерогацията от глобите за нефт от една страна и въпреки това да диверсифицираме последователно доставчиците на нефт. Да се създадат автомагистрала, жп и петролопроводи Александруполис-Бургас-Варна-Констанца ".

По думите му държавното управление се е подготвило за обстановка, в която от през днешния ден за на следващия ден Русия разгласи, че стопира доставката на нефт, както и в още по-сложната обстановка - в случай че бъде спряно придвижването през Босфора, защото това ще значи, че няма от кое място да премине транспортен съд с нефт от друга страна, който да стигне до пристанището Росенец, което работи с рафинерията на " Лукойл ".

И добави, че се надява да не се стига до такава степен.

" Българският интерес е ние да си получим дерогацията от глобите за съветския нефт от една страна и въпреки това, да диверсифицираме последователно доставчиците на нефт ", изясни вицепремиерът. Той напомни, че към този момент са задействани плановете за създаване на жп автомагистрала и петролопроводи по трасето Александруполис - Бургас - Варна - Констанца.

Пред публицисти в Народното събрание Асен Василев разгласи, че страната ни има увещание от Европейската комисия, че ще бъде взето поради настояването да бъде включена в листата със страните, на които ще бъде дадена пролонгация по отношение на ембарго върху вноса на съветски нефт.

Колкото до опциите на рафинерията на " Лукойл " да премине към работа с нефт отвън Русия, съгласно Василев това може да се случи от през днешния ден, само че казусът е екологичен.

" Няма задоволително нови съоръжения за сероочистване, няма задоволително съвременни съоръжения, с цел да се подсигурява екологичната сигурност на завода ", изясни той. И уточни, че в случай че от през днешния ден за на следващия ден спре съветският нефт, 6 месеца ще бъдат задоволителни за преустройване на рафинерията, тъй че да се премине напълно към неруски нефт.

По отношение на подземното газово вместилище " Чирен " Асен Василев изясни, че то се цялостни от началото на май. В началото на зимата е било запълнено под 100 %, само че ще бъде цялостно преди идната зима, увери вицепремиерът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР